«Παγιώνεται μια εικόνα ανάκαμψης της οικονομίας που το βλέπει και στην τσέπη του ο πολίτης»
Τη βεβαιότητα ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα», εξέφρασε o υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από την οικονομία.
Ειδικότερα, μιλώντας για την οικονομική κατάσταση, παρατήρησε πως «θα έχουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό και την καταβολή μερίσματος, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια. Παγιώνεται μια εικόνα ανάκαμψης της οικονομίας που το βλέπει και στην τσέπη του ο πολίτης».
Ειδικότερα για τις συντάξεις, σημείωσε με έμφαση πως, «όπως φαίνεται από τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν θα κοπούν (οι συντάξεις)». Επικαλέστηκε δε και τη δήλωση, χθες Πέμπτη, του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ο οποίος «ξεκαθάρισε πως δεν τους αφορά τι συμβαίνει στην Ελλάδα», ενώ δεν παρέλειψε να θυμηθεί ότι «το ΔΝΤ ήταν ο θεσμός του οποίου τις εκτιμήσεις χρησιμοποίησαν κάποιοι και εντός Ελλάδας, εκτιμήσεις που ήταν λανθασμένες».
Στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ έκανε λόγο για «ώριμες» συνθήκες και «αναγκαία» αναθεώρηση. Στις προς αναθεώρηση διατάξεις, πήρε θέση λέγοντας ότι «θα πρέπει να γίνει κουβέντα επί της ουσίας για το αν θα έχουμε θεσμοθετημένα αναλογικότερο σύστημα, πιο λειτουργικές σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, αν θα αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών».
Και τόνισε πως «ανεξάρτητα από τη φιλελεύθερη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στα υπόλοιπα ζητήματα, στο ζήτημα περί ευθύνης Υπουργών θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία», προσθέτοντας ότι «η υποχρέωση μας να πέσει άπλετο φως στο τι έχει συμβεί στη χώρα, είναι στον ίδιο καμβά για το πώς θα θωρακίσουμε την πολιτική λειτουργία, ώστε να μην έχουμε ξανά τα ίδια φαινόμενα». Και εν συνεχεία, «τα μεγάλα ποσά δεν είναι αυτά που διοχετεύτηκαν σε αξιωματούχους για να αποσπαστούν συμβόλαια, ήταν τα ποσά των υπερτιμολογήσεων στα συμβολαίων. Εκεί είναι ο μεγάλος όγκος σπατάλησης χρημάτων».
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ανέφερε ότι «έχουν υπάρξει πεδίο λαθροχειριών και πεδίο συστηματικών λαθών (…) Ας αναρωτηθεί ο κόσμος για ποιον λόγο ούτε το 2012, ούτε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και στο δημοψήφισμα οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω». Ενώ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ξεκαθάρισε: «Με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη δεν θα χρειαστεί να συνεργαστούμε επειδή θα είναι στην αντιπολίτευση και επειδή υπάρχει ένα ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα».
Στην ερώτηση για το Μακεδονικό, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών κάνει τους γείτονές μας να δηλώνουν πως δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία». Με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «για πρώτη φορά, καθώς περνάει ο χρόνος, τόσο ο Πάνος Καμμένος, όσο και οι βουλευτές του μπορούν πειστούν πως η συμφωνία είναι επωφελής για τη χώρα».
Στα θέματα του Υπουργείου του, τέλος, και πρώτα για τις τηλεοπτικές άδειες είπε χαρακτηριστικά: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι και εμείς και κάθε Έλληνας πολίτης. Από το 1989 υπήρχε μία γκρίζα ζώνη. Πλέον είναι καλύτερη η κατάσταση, με προστασία των θέσεων εργασίας με καθαρό τοπίο, με αδειοδοτημένα κανάλια», ενώ «η Πολιτεία από την πλευρά της θεσπίζει και οπτικοακουστικά κίνητρα, τα οποία έχουν εκμεταλλευτεί τα κανάλια». Κλείνοντας, παρατήρησε για τις δύο άδειες ότι «ο νόμος είναι σαφής. Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, άρα θα υπάρξει διαδικασία δημοπράτησης».
Τέλος, για την ΕΡΤ, επεσήμανε ότι «γίνεται αξιέπαινη προσπάθεια, που περιγράφεται από μία στρατηγική για την τηλεόραση του μέλλοντος: ζωντανές μεταδόσεις και νέες τεχνολογίες. Και στα δύο αυτά κομμάτια στρατηγικής η ΕΡΤ έχει κάνει μεγάλα βήματα». Εξάλλου, ο θόρυβος γύρω από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, «αναντίστοιχος της προσπάθειας που γίνεται». Και, τέλος, εξήγγειλε την ίδρυση, εντός του χρόνου, δύο θυγατρικών: η μία θα ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη και η άλλη με τις οπτικοακουστικές παραγωγές.