Αγωνία για τα αποτελέσματα των stress tests σε Deutsche Bank και Ιταλικές τράπεζες
Η «ώρα της κρίσεως» έφθασε για τις 48 μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ, καθώς αύριο Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) θα δημοσιεύσει τα τελικά αποτελέσματα των stress tests, με το ενδιαφέρον και την αγωνία όλων να εστιάζει στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ιταλίας και της Γερμανίας και ιδιαιτέρως της Deutsche Bank, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.
Το αμερικανικό πρακτορείο επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος, εκτιμά ότι η μεγαλύτερη Γερμανική τράπεζα θα δεχθεί ένα «ισχυρό πλήγμα» με βάση το χειρότερο σενάριο ακραίων καταστάσεων. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Deutsche Bank εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, ενόσω προσπαθεί να φέρει εις πέρας ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο στοχεύει στην κεφαλαιακή της ενίσχυση.
Επισημαίνει ακόμη, ότι η μείωση της κερδοφορίας λόγω χαμηλών επιτοκίων, η αδύναμη ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας, η αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου, αλλά και το πλήθος των προστίμων που της έχουν επιβληθεί για αθέμιτες πρακτικές του παρελθόντος, έχουν δημιουργήσει ένα μείγμα δυσμενών παραγόντων, το οποίο έχει θέσει τη Deutsche Bank σε αρνητική τροχιά.
Την ίδια ώρα, οι Ιταλικές τράπεζες είναι οι πλέον «επίφοβες» σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς τα επίπεδα των ίδιων κεφαλαίων τους έχουν μειωθεί σημαντικά, μετά την σύγκρουση της Ιταλικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2019, η οποία έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των αποδόσεων των Ιταλικών ομολόγων. Παράλληλα, οι μετοχές των Ιταλικών τραπεζών καταγράφουν μεγάλες απώλειες, ενώ ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε τις προοπτικές 11 τραπεζών, ανάμεσα στις οποίες οι Intesa Sanpaolo SpA, Banca IMI SpA και Mediobanca SpA.
Η ΕΚΤ από την πλευρά της επισημαίνει, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα που δημιουργούν γεγονότα, όπως το Brexit. Σύμφωνα με την ΕΒΑ, τα stress tests ακραίων καταστάσεων θα λάβουν υπόψη το γεγονός, ότι υπάρχει «ευρύ φάσμα μακροοικονομικών κινδύνων», που πιθανόν απορρέουν από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
Ο αναλυτής της Standard & Poor's Μπερντ Άκερμαν υποστηρίζει από την πλευρά του, ότι σε γενικές γραμμές οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε σχέση με τα προηγούμενα stress tsests, καθώς έχουν ισχυροποιηθεί τα κεφάλαιά τους και έχουν περιοριστεί οι κίνδυνοι για τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο κάποιες «ελαφρώς πιο σοβαρές μακροοικονομικές υποθέσεις» θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν αυτά τα οφέλη.