“Οι τρομοκράτες είναι άτομα με ασαφές ιδεολογικό υπόβαθρο”

Πολλές συζητήσεις έγιναν μέχρι σήμερα και ακόμα περισσότερες αναμένεται να γίνουν στο μέλλον για την ταυτότητα της νέας γενιάς τρομοκρατών που απασχολούν το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα, με διαδοχικά χτυπήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Κάτω από το μεγεθυντικό φακό του αναλυτή αναμένεται να αποκτήσουν διάφορες διαστάσεις τα όσα συμβαίνουν, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση από το πολιτικό σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης και όποιον άλλο ασχολείται με το φαινόμενο τρομοκρατία στην Ελλάδα.

Άτομα με ασαφές ιδεολογικό υπόβαθρό χαρακτηρίζει τους συλληφθέντες του Βελβεντού, η καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μαίρη Μπόση στο news.gr. Η ίδια θεωρεί εξαιρετικά θυμωμένο, το χώρο στον οποίο κινούνται τα συγκεκριμένα άτομα, επιδεικνύοντας ένα αξιακό σύστημα, το οποίο λέει ότι είναι κατά του κράτους και των θεσμών του. “Για τις νέες οργανώσεις και όσους συμμετέχουν σε αυτές είναι φόρος τιμής να είναι κάποιος τρομοκράτης. Στο στόχαστρο δεν είναι μόνο τα πολιτικά κόμματα και τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και η Αριστερά”, επισημαίνει η κυρία Μπόση. Όπως λέει μάλιστα, επιλέγουν να λένε ότι είναι αντικαθεστωτικοί – αναρχικοί, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αναρχικοί γιατί έχουν παντελή άγνοια του τι σημαίνει αναρχικός.

Οι ληστείες μέσο χρηματοδότησης των τρομοκρατών”

“Έχουμε μία σειρά από γεγονότα ταυτόχρονα. Καταρχήν μία ληστεία. Μέσα από το γεγονός μίας ληστείας ήρθαν στην επιφάνεια μία σειρά από διαστάσεις ενός ζητήματος που είναι αρκετά παλιό. Αυτό που επιβεβαιώνεται μέσω της ληστείας είναι ότι η χρηματοδότηση αυτού του τύπου οργανώσεων γίνεται μέσω ληστειών. Έχουμε μία διάχυτη βία, πολλών και διαφορετικών ειδών”, προσθέτει η κυρία Μπόση.

Μία ακόμα διάσταση των γεγονότων, σύμφωνα με την κυρία Μπόση, είναι ότι οι τέσσερις συλληφθέντες δεν έχουν αρνηθεί τη ληστεία και τη συμμετοχή τους σε αυτήν. Όπως υποστηρίζει, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, άνοιξαν ένα καινουργιο κύκλο στο διαπληκτισμό μεταξύ πολιτικών, γεγονός το οποίο δεν ξενίζει, καθώς δεν είναι κάτι καινούργιο. “Αν γυρίσουμε στο παρελθόν θα δούμε αυτού του τύπου τις ανταλλαγές σκληρής γλώσσας μεταξύ πολιτικών κομμάτων με θέμα την τρομοκρατία. Στην Ευρώπη αυτή η τάση σταμάτησε τη δεκαετία του '80, ενώ εδώ συνεχίζεται”. Τονίζει μάλιστα, ότι έχουν χαθεί τα όρια και από την παρουσία τεσσάρων τραυματισμένων ανθρώπων. “Όποιο κι αν είναι το αδίκημα είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη, εκτός από περιπτώσεις που αφορούν την κλασική έννοια του πολέμου”, αναφέρει.

Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται”

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά εντοπίζει και μία ακόμα διάσταση, η οποία όπως λέει, είναι απόδειξη ότι τα πολιτικά κόμματα πέρα από τους διαπληκτισμούς και την έλλειψη ορίων στον διαπληκτισμό δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται. Απαξιώνουν αυτού του τύπου την τρομοκρατία και δεν κάνουν τον κόπο να το καταλάβουν. “Δεν είναι τυχαίο ότι τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται και αναβαθμίζεται η δράση των συμμετεχόντων σε αυτά”, επισημαίνει, και προσθέτει ότι η τρομοκρατία λειτουργούσε πάντα ως άλλοθι για διαπληκτισμούς μεταξύ των κομμάτων και των εκπροσώπων τους.

Τα κόμματα εκμεταλλεύονται την τρομοκρατία για να κερδίσουν ψηφοφόρους”

“Και στην Ιταλία, όπου υπήρχε παράδοση εννοιών βίας σταμάτησε η πολιτική αντιπαράθεση τη δεκαετία του 70, ενώ στη Γαλλία στις αρχές του '80. Εδώ η αντιπαράθεση χρησιμοποιείται για τις μεταξύ τους ιδιαίτερες συγκρούσεις (επικοινωνιακά) και για να κερδίσουν εκλογικό πελατολόγιο”, υποστηρίζει η κυρία Μπόση.

“Η βία δεν δημιουργείται τυχαία. Δεν έχουμε να κάνουμε με άτομα που έχουν ψυχολογικούς λόγους ανάδειξης της βίας. Δημιουργείται λόγω κοινωνικο - πολιτικών και εθνικών συνθηκών στο εσωτερικό ενός κράτους. Προς το παρόν είναι εσωτερικής κατανάλωσης γι' αυτό και στοχοποιεί εθνικούς στόχους. Όταν το κράτος δίνει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των συλληφθέντων, μόνο να προκαλέσει μπορεί. Είναι οδυνηρό για οποιονδήποτε, να βλέπει τέσσερα κακοποιημένα παιδιά. Και στο παρελθόν έχουν συλληφθεί μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων αλλά δεν έχουν κακοποιηθεί”. Η κυρία Μπόση ασκεί έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι είτε δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν είτε ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες είναι να αναβαθμίσουν τον διαπληκτισμό σε πολιτικό επίπεδο. “Δεν είναι μεμονωμένες οργανωσεις, αλλά ένας ολόκληρος χώρος. Θα υπάρξει και επόμενο χτύπημα, το οποίο θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο”, σημειώνει.

Αναφερόμενη στη φράση, ενός από τους συλληφθέντες, ο οποίος είπε ότι “Έχουμε πόλεμο”, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο άτομο, το χρησιμοποίησε πολύ καλά επικοινωνιακά. Είναι κάτι που χρησιμοποιούν πολύ συχνά (βρισκόμαστε σε πόλεμο με το κράτος και με το καθεστώς). Ο νεαρός που χρησιμοποίησε αυτή την έκφραση το έκανε για να δείξει ότι παραμένει πιστός στις αρχές αυτών που έχουν ειπωθεί και στα όσα συμβαίνουν”, λέει η κυρία Μπόση.

Καταλήγει, λέγοντας ότι τα άτομα της νέας φρουράς τρομοκρατών, έχουν ήδη έχουν ηρωοποιηθεί στο δικό τους αξιακό σύστημα και έχουν αναπτύξει την κουλτούρα της φυλακής τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν έχουν κανέναν λόγο να κρύβονται. Αντιθέτως επιθυμούν με κάθε τρόπο να επιδεικνύουν τις πράξεις τους, θεωρώντας ότι δεν έχουν τίποτε απολύτως να κρύψουν, δείχνοντας ότι η προέλευση και η στόχευση των τρομοκρατών είναι τελείως διαφορετική από αυτή που είχαμε στο παρελθόν, καλύπτοντας ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα “στόχων”, τους οποίους δεν διστάζουν να πλήττουν κατά βούληση.