Οι οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών είναι εξ αρχής σαφείς :
Οι φορείς, που δεν θα έχουν εγκρίνει εγκαίρως τους προϋπολογισμούς τους, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις από το Δημόσιο. Θα κινδυνεύουν, δηλαδή, με μαχαίρι στη χρηματοδότησή τους.
Συγκεκριμένα, με νόμο, όλοι οι οργανισμοί και φορείς της γενικής κυβέρνησης έχουν πλέον την υποχρέωση να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό κάθε έτους, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου της εκάστοτε χρονιάς, στην οποία αναφέρεται η οικονομική κατάσταση. Σε περίπτωση, που δεν το έχουν κάνει, καμία δαπάνη τους – εκτός από την πληρωμή μισθών και συντάξεων – δεν θα θεωρείται νόμιμη.
Πρόκειται για 1660 φορείς, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν καν καταρτίσει μέχρι την τελευταία στιγμή τους προϋπολογισμούς τους και δεν τους είχαν αποστείλει στα εποπτεύοντα υπουργεία. Οι διοικήσεις τους επικαλούνταν προβλήματα προσαρμογής στο νέο σύστημα ή έλλειψη προσωπικού !
Τα περισσότερα… “παράπονα” προέρχονταν από δήμους και μικρούς, τοπικούς οργανισμούς, οι διοικήσεις των οποίων σήκωσαν εξ αρχής τα χέρια ψηλά, προβάλλοντας αυτά τα επιχειρήματα.
“Δεν έχουμε κόσμο να τα κάνει όλα αυτά. Δεν προλαβαίνουμε”, ήταν – και είναι – το μόνιμο επιχείρημά τους.
Η απάντηση από το Γενικό Λογιστήριο ήταν άμεση και ίδια προς όλους : “Δουλέψτε Σαββατοκύριακο για να μη χάσετε τα κονδύλια, που δικαιούστε”, ξεκαθάριζαν τα στελέχη και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας ότι – άλλωστε – και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δουλεύουν πολλές φορές επτά στις επτά ημέρες της εβδομάδας για να προλάβουν προθεσμίες και να παραδώσουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους.
Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, ένας στους πέντε φορείς δεν είχε εγκρίνει τον προϋπολογισμό του, ενώ δόθηκε νέα προθεσμία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που έχουν προϋπολογισμό, ο οποίος ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ.