Ανησυχία στην Ευρώπη, απώλειες στη Γουολ Στριτ

Η ανησυχία από τις πολιτικές εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλία κυριάρχησε και στη Γουολ Στριτ, πέρα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα οι κύριοι δείκτες να καταγράψουν σημαντικές απώλειες.

Η Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή σχολιάζει: "Υποχώρηση στη Wall Street καθώς μετά τα υψηλά 5 ετών οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. Ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,92% ενώ στο κόκκινο βρέθηκαν και οι S&P (-1,13%) και Nasdaq          (-1,51%). Καθώς τα εταιρικά νέα στις ΗΠΑ φεύγουν σιγά σιγά από το επίκεντρο του ενδιαφέροντος η προσοχή της αγοράς στρέφεται πάλι στην Ευρώπη, όπου τα νέα για την ισχυροποίηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενόψει των επερχόμενων εκλογών έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους ευρωπαίους ηγέτες. Σημαντική υποχώρηση και για το ευρώ κοντά στο 1,35 έναντι του δολαρίου εν αναμονή και του meeting της ΕΚΤ εντός της εβδομάδας."

Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου, με το αργό να διαμορφώνεται στα 96,28 δολάρια ανά βαρέλι (-1,55%) και το μπρεντ στα 115,64 δολάρια ανά βαρέλι (-0,96%).

Μικρή ενίσχυση σημείωσε αντίθετα η τιμή του χρυσού, που έκλεισε στα 1.674,80 δολάρια ανά ουγγιά (+0,25%).

Η άνοδος των ιταλικών και ισπανικών σπρεντ λειτούργησε αρνητικά για το ευρώ, που για πρώτη φορά μετά από αρκετές μέρες αποδυναμώθηκε, και μάλιστα σημαντικά, σε σχέση με το δολάριο. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,3515 (-0,92%).