Η Πύρρειος νίκη του Τσίπρα

Με "γκρίνιες" για τον Α. Τσίπρα ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την υπερψήφιση κατά πλειοψηφία του κειμένου απόφασης.

Κάποιες γκρίνιες ακούστηκαν από την πλευρά της μειοψηφίας όχι για το γεγονός ότι οι τρεις από τις τέσσερις τροπολογίες που πρότεινε δεν έγιναν δεκτές, αλλά για το γεγονός ότι δεν έγινε καταμέτρηση των ψήφων.

Κι αυτό διότι τα στελέχη της μειοψηφίας ισχυρίζονται ότι οι προτάσεις τους, μάλλον συγκέντρωσαν περισσότερες θετικές ψήφους σε σχέση με τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας. Το "μάλλον" έχει να κάνει  με το γεγονός ότι υπήρξαν και μέλη της ΚΕ από την πλευρά της πλειοψηφίας που, αν και παρόντα, επέλεξαν να μην ψηφίσουν. Η τέταρτη, αυτή που αφορούσε τις ιδιωτικοποίησης κρατικών εταιριών στρατηγικού χαρακτήρα, έγινε δεκτή αφού τα μέλη της ΚΕ αφού δέχθηκαν ότι οι εταιρείες αυτές είναι στρατηγικής σημασίας για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Τελικά τα στελέχη της μειοψηφίας ψήφισαν λευκό στην ψηφοφορία για το κείμενο απόφασης.

Η ηγεσία από την πλευρά της αποδέχθηκε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται από εδώ και στο εξής για διεθνείς συναντήσεις δεν θα λαμβάνονται "ερήμην των συλλογικών οργάνων του Κόμματος" όπως έγινε για παράδειγμα στις συναντήσεις με Σόιμπλε, Φούχτελ, ΔΝΤ και Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Αυτό που χρειάστηκε να κάνει η ηγεσία είναι να επαναβεβαιώσει την πολιτική απόφαση για κατάργηση του μνημονίου και για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε επικρίσεις για "δεξιά" στροφή ακόμη και από τους λεγόμενους "πασοκογενείς".

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την καμπάνια του για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το πρόβλημα του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες να αναδειχθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο, η παραδοχή του λάθους στο ελληνικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σήμερα ο Α. Τσίπρας θα επισκεφθεί το μπλόκο των αγροτών στη Βοιωτία, επιστρέφοντας επί της ουσίας στην καθημερινότητα μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.