“Η Εκκλησία έχει τους δικούς της χρυσαυγίτες”

Για το βιβλίο του με τίτλο “Χρυσή Αυγή και Εκκλησία” μιλά στο Βήμα της Κυριακής ο πρώην διευθυντής της “Νέας Εστίας”, Σταύρος Ζουμπουλάκης, ζητώντας από την Εκκλησία να προβεί σε μία διακηρυκτικού τύπου καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Εκτιμά μάλιστα ότι η Εκκλησία δυσκολεύεται να προβεί σε μία τέτοια καταδίκη, καθώς έχει στους κόλπους της ανθρώπους που είναι υπέρ της Χρυσής Αυγής, ενώ νιώθει ότι ο κόσμος που στρέφεται προς τη Χρυσή Αυγή είναι και δικός της κόσμος, και δε θέλει να συγκρουστεί μαζί του.

“Η Εκκλησία της Ελλάδος, πάσχουσα από μία ιστορικοπολιτιστική υστέρηση, δεν έκανε ποτέ μία αυτοκριτική για τη στάση της απέναντι στη δικτατορία”, παρατηρεί εξάλλου.

Ο κ. Ζουμπουλάκης παραλληλίζει τις σχέσεις της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή με τις αντίστοιχες σχέσεις που ανέπτυξαν οι ναζιστές και οι φασίστες της Ιταλίας με τις Εκκλησίες στην Ιταλία και τη Γερμανία, υπενθυμίζοντας ότι ο Μουσολίνι έλεγε “μην τα βάζετε με την Εκκλησία γιατί θα χάσουμε”.

Πέρα όμως από τις ευθύνες της Εκκλησίας, ο κ. Ζουμπουλάκης ζητά τη δημιουργία μίας ευρείας δημοκρατικής συμπαράταξης κατά της Χρυσής Αυγής, στην οποία όμως θα πρωτοστατήσει ο συντηρητικός κόσμος, ξεκαθαρίζοντας πως η οργάνωση αυτή είναι κάτι “άλλο”, να ξεκαθαρίσει ότι “αυτοί δεν έχουν καμία σχέση μαζί του, αλλά ενσαρκώνουν τη βαρβαρότητα”.