Φήμες για υποβάθμιση της Αγγλίας ταράζουν τις αγορές

Οι αγορές ξεκίνησαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αλλά και την πρώτη για το Φεβρουάριο, με τη διάθεση για ρίσκο να είναι σημαντικά αυξημένη. Κάποια σημαντικά θετικά νέα από τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη και τη Γερμανία βοήθησαν ώστε οι αγορές να κινηθούν ακόμα υψηλότερα.

Στη συνέχεια, όλα τα βλέμματα στράφηκαν προς την Αμερική και την ανακοίνωση των νέων θέσεων απασχόλησης και του ποσοστού ανεργίας. Η άνοδος της ανεργίας προκάλεσε αύξηση της ανησυχίας στους επενδυτές, οι οποίοι προσπάθησαν να ισορροπήσουν μεταξύ ενός αρνητικού μακροοικονομικού στοιχείου και των συνεπειών που αυτό θα είχε στις αγορές.

Για αρκετή ώρα φάνηκε ότι οι αγορές θα κατάφερναν να ισορροπήσουν κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν την ώρα της ανακοίνωσης. Κάπου εκεί όμως υπήρξε μια φήμη για πιθανή υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας. Οι πιέσεις ήταν αφόρητες, με αποτέλεσμα η ισοτιμία GBP/USD να βρίσκεται στα 1,5737 αυτή την ώρα.

Ακόμα και αυτή η είδηση όμως δεν ήταν ικανή να προκαλέσει σημαντική αναταραχή, αφού λίγα λεπτά αργότερα οι περισσότερες αγορές κάλυψαν πλήρως τις απώλειές τους και ο Dow Jones προσέγγισε τις 14.000 μονάδες. Η γενική εικόνα που παραμένει είναι ότι η τάση θα παραμείνει ανοδική, αλλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια νέα περίοδο έντασης στην Ευρωζώνη.