“Ακάλυπτοι” από τις τραπεζικές απώλειες οι ομολογιούχοι από το 2015

Τρία χρόνια νωρίτερα απ' όσο προβλεπόταν αρχικά θα κινδυνεύσουν να χάσουν τα χρήματά τους οι ομολογιούχοι σε ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το αρχικό πλάνο της Κομισιόν προέβλεπε την προστασία των φορολογουμένων από ενδεχόμενες δαπάνες για τη διάσωση ευρωπαϊκών τραπεζών, με το κόστος να περνά στους ομολογιούχους που είχαν δανείσει χρήματα στις τράπεζες, όμως αυτό θα ίσχυε από το 2018. Πλέον μελετάται η επίσπευση της ρύθμισης αυτής για το 2015.

Ουσιαστικά, με το σχέδιο αυτό, οι επιπτώσεις από τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα θα είναι περιορισμένες για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, και μεγαλύτερα για τους μεμονωμένους επενδυτές, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους απομάκρυνσης των επενδυτών από την ευρωπαϊκή αγορά τραπεζικών ομολόγων.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιτόρ Κονστάνσιο, εμφανίζεται υπέρμαχος της επίσπευσης του μέτρου, αν και άλλοι αξιωματούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια εξέλιξη.

“Το μόνο που είναι δύσκολο να προβλέψουμε είναι η αντίδραση των αγορών. Η ψυχολογία είναι κάτι που πολύ δύσκολα μπορείς να υπολογίσεις”, προειδοποιεί ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας σχετικά με το θέμα στο πρακτορείο Reuters.