Αρκετές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του κυκλώματος έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία μετά την εξάρθρωση οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν σε συστηματική τοκογλυφία, εκβιασμούς, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συναφή αδικήματα στην Κέρκυρα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων Δημήτρης Τσιότσιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας Σπύρος Μαρτίνης και ο Διευθυντής της Ασφάλειας Γιάννης Αλαμάνος ενώ το σύνολο των αστυνομικών που συνεισέφεραν την επιτυχή εξάρθρωση της οργάνωσης, συνεχάρη ο Αστυνομικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης.
Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά (63) άτομα, κυρίως έμποροι και Επιχειρηματίες. Από αυτούς συνελήφθησαν 24 άτομα εκ των οποίων τα 4 ηγετικά μέλη της οργάνωσης.Το εύρος των παράνομων τοκογλυφικών συναλλαγών καθώς και τις οικονομικής ζημιάς των θυμάτων της οργάνωσης ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ και είχε επεκταθεί σε Αθήνα, Πάτρα, Βέροια και Κατερίνη.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το έτος 2005, έχοντας ως ηγετικά στελέχη, τρεις ημεδαπούς ρομά, εμπόρους 58, 45 ετών και 61 ετών και έναν 64χρονο ημεδαπό, επίσης έμπορο. Με την συνεχόμενη ένταξη πολλών μελών στις επιμέρους ομάδες, απέκτησε συγκεκριμένη εσωτερική ιεραρχική διάρθρωση και δομή, με βασικό χαρακτηριστικό τη διαρκή και αδιάλειπτη δράση, λόγω του μεγάλου εύρους και της συχνότητας των παρανόμων δραστηριοτήτων της.
Η οργάνωση και οι επιμέρους ομάδες χρηματοδοτούνταν επιχειρηματίες του νησιού, με τους οποίους συνεργαζόταν και καρπώνονταν κι εκείνοι μέρος των παρανόμων κερδών από τις τοκογλυφικές συναλλαγές.
Οι δράστες αφού εντόπιζαν αρχικά τα υποψήφια θύματα τους, στη συνέχεια τους δάνειζαν διάφορα χρηματικά ποσά, με επιτόκιο που κυμαίνεται σε μηνιαία βάση από 10% έως και 100%. Στη συνέχεια, σε περίπτωση αδυναμίας των θυμάτων να επιστρέψουν τα ποσά που είχαν δανειστεί, τα εκτελεστικά όργανα αφαιρούσαν ή υπεξαιρούσαν με απειλές ή και χρήση βίας κινητά ή ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία.