Στροφή του Αλέξη στους “δρόμους” θέλουν στην Κουμουνδούρου

Δύσκολο έργο έχει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας προκειμένου αύριο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να κατατεθεί προς έγκριση ένα και όχι δύο κείμενα θέσεων.

Κι αυτό διότι παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές δεν θέλουν στην παρούσα φάση να υπάρξει μία ακόμη αναμέτρηση στο εσωτερικό του κόμματος οι προσθήκες που έχουν ζητηθεί από την πλευρά της μειοψηφίας είναι πολύ δύσκολο να συμπεριληφθούν όλες σε ένα τελικό κείμενο θέσεων, χωρίς να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Η πλευρά της μειοψηφίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει θέσει τρεις προτεραιότητες. Πρώτον ζήτησε να επιβεβαιωθεί ότι ισχύουν κατά γράμμα οι προγραμματικές θέσεις και δηλώσεις και δεν έχει γίνει ή επιχειρείται να γίνει κάποια στροφή προς ποιο "ρεαλιστικές θέσεις".

Δεύτερον να υπάρχει ρητή διατύπωση για ριζική στροφή στην κοινωνική ατζέντα. Τα στελέχη της ισχυρίζονται ότι το προσεχές διάστημα, ειδικά τον Φεβρουάριο, οι κοινωνικές εντάσεις θα δυναμώσουν και οι εργασιακές διεκδικήσεις θα πολλαπλασιαστούν. Συνεπώς, λένε, προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βρεθεί στο πλάι, αλληλέγγυος με τον κόσμο της εργασίας.

Και τρίτον να υπάρχει επιμονή στο θέμα της συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς.

Για το πρώτο η φόρμουλα έχει βρεθεί. "Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την κατάργηση του μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης". Η διατύπωση αυτή μάλλον ικανοποιεί όλους. Για το δεύτερο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αντίρρηση από καμία πλευρά. Για το τρίτο όμως υπάρχουν ενστάσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στη συνεργασία με το ΚΚΕ την ώρα που ο Περισσός αποκλείει κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης δεν μπορεί να κλείνει την πόρτα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μια που ο κόσμος εκεί είναι και η μεγάλη δεξαμενή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλευρά της μειοψηφίας όμως επιμένει. Ο ριζοσπαστισμός και η αριστερή στροφή λένε μας έφερε εδώ και σημειώνουν με νόημα την τελευταία εξέλιξη με την κόντρα της Κυβέρνησης με το ΚΚΕ που έφερε πιο κοντά τα δύο κόμματα της Αριστεράς. Τουλάχιστον σε ένα μίνιμουμ συνεννόησης: στη στήριξη των αγώνων των εργαζομένων.

Στο διά ταύτα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι σήμερα θα υπάρξει μια συμφωνία επί του κειμένου θέσεων όλων των πλευρών και στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα αποφευχθεί μια ακόμη ψηφοφορία και καταμέτρηση δυνάμεων μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.