Στα τέλη Φεβρουαρίου θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ και θα παραμείνουν στην Αθήνα έως τα μέσα Μαρτίου. Αυτό δήλωσε πριν λίγο από την Ουάσιγκτον ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ενδιάμεσα στην εφαρμογή των ενεργειών που απαιτούνται.
Σε ερώτηση για τη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ είπε πως έγινε μια δημιουργική συζήτηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ ερωτηθείς για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και τις λάθος εκτιμήσεις της Τρόικας που επιδείνωσαν την ύφεση στην Ελλάδα τόνισε πως έγινε εμφανές ότι χρειάζονταν διαφορετικές βασικές υποθέσεις και το ΔΝΤ επικαιροποίησε τις προβλέψεις του.
Επίσημη παραδοχή για το λάθος
Επίσημη είναι πλέον η παραδοχή από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι έγινε λάθος με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, το οποίο “τίναξε στον αέρα” τις προβλέψεις του Ταμείου.
Ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση του κορυφαίου οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, στην οποία αποκαλύφθηκε το λάθος του Ταμείου, ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, παραδέχθηκε το λάθος.
“Πρέπει να πάμε πίσω στο 2010”, σχολίασε ο Ράις, όταν όλοι ήταν πολύ αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους για την ανάκαμψη της Ελλάδας, όπως επισήμανε, παραδεχόμενος ότι δεν είχαν συνυπολογίσει την επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την πολιτική κρίση που επηρέασε την κατάσταση στην Ελλάδα και καθυστέρησε την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
“Όταν έγιναν φανερές οι συνθήκες και ήταν διαφορετικές, εμείς κινηθήκαμε όσο γρήγορα μπορούσαμε”, ξεκαθάρισε ο Ράις, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι “ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι μόνο μια συνιστώσα για το πως αναλύεται σε κάθε χώρα”.
Στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν κάποια μαθηματική παλινδρόμηση που με μηχανιστικό τρόπο καθορίζει την δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να γίνει σε κάθε χώρα, και σε κάθε χώρα είναι πολύ διαφορετική. “Είναι πολύ υγιές πράγμα που το ΔΝΤ και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ ήταν απολύτως διαφανείς για το πώς έγινε αυτό, για το συνολικό πλαίσιο, κι αυτή είναι η βάση που θέλουμε να προχωρήσουμε”, ανέφερε, και πρόσθεσε: “Επομένως, ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής έχει προσαρμοστεί σε συνεχή βάση από το 2010”.