Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. διαμηνύει ο Τσαβούσογλου - Κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, απαντά το ΥΠΕΞ
Αυξάνεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την δήλωση του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά το περασμένο Σάββατο κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, για το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.
Με τρεις ημέρες καθυστέρηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε σήμερα τους τόνους σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Η Ελλάδα συχνά κάνει τέτοιες ανακοινώσεις, για να προκαλέσει ένταση ή λόγω λαϊκισμού» υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε ότι «ο λαϊκισμός γι' αυτούς (σ.σ. τους Έλληνες) προηγείται της αλήθειας. Έτσι είναι η απαίτηση και της (σ.σ. ελληνικής) κοινής γνώμης. Σε μας και η κοινή γνώμη έχει λογική. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων».
Ωστόσο, στη συνέχεια ανέβασε τους τόνους, λέγοντας ότι «όταν όμως η Ελλάδα επιχειρεί να προκαλέσει ένταση, τους δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους». Τόνισε δε ότι «για τα 12 μίλια υπάρχει η απόφαση του Κοινοβουλίου μας», παραπέμποντας στην απόφαση του 1995, με την οποία η Τουρκία χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» τυχόν επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. «Αυτές οι αποφάσεις ισχύουν» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί, αν θα λύσουμε τα θέματα αυτά, με τις συνομιλίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν, δηλαδή με διπλωματία ή με άλλον τρόπο».
Θέμα casus belli έθεσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ στον Έλληνα πρέσβη
Ακολούθησε η επίσκεψη του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σύμφωνα με το CNN κάλεσε εκτάκτως τον κ. Πέτρο Μαυροειδή, στον οποίο ετέθη το θέμα του casus belli σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ αμέσως μετά τη συνάντηση «δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα, στα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο, όπου έχουν ακτές οι δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσής μας με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995, περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Εκφράσαμε τις απόψεις και προειδοποιήσεις μας για το θέμα αυτό στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα».
ΥΠΕΞ: Δικαίωμα μας να επεκτείνουμε όποτε και όπως κρίνουμε τα χωρικά μας ύδατα
Άμεση και σε αυστηρό ύφος ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών δια του εκπροσώπου Τύπου, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο υπουργείο. Όπως δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Συμπλήρωσε ότι «η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όποτε και όπως η ίδια κρίνει» και τόνισε ότι «το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια». Καταλήγοντας είπε, ότι «αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».
Αιγιαλίτιδα και ελληνοτουρκικές σχέσεις στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
Νωρίτερα, στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών, βρέθηκαν επί τάπητος ο καθορισμός αρμοδιοτήτων, το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να εξεταστεί, πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, ενώ θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Όπως σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή, η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Όπως έγινε ακόμα γνωστό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος. Ακόμα, επισημαίνεται πως έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις. Στη σύσκεψη αναλύθηκαν επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και συζήτησε για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του, καθώς και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων Τάκης Παυλόπουλος.