Η γοητευτική Gwyneth

Είχε μεγάλες προσδοκίες...και σήμερα στα 40 της χρόνια απολαμβάνει...τη θέα από ψηλά…Η βραβευμένη με Oscar Gwyneth Paltrow, με το υπέροχο χαμόγελο που φωτίζει το πρόσωπό της και με μια θλίψη στα μάτια της που γοητεύει συγκαταλέγεται στις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς, με το Χόλιγουντ να υποκλίνεται στο ταλέντο της και την προσοχή όλου του κόσμου να είναι στραμμένη επάνω της.

Η Gwyneth Kate Paltrow γεννήθηκε στο Los Angeles το 1972. Ο πατέρας της ήταν ο τηλεοπτικός παραγωγός Bruce Paltrow και η μητέρα της η ηθοποιός Blythe Danner. Η Gwyneth δε μπόρεσε να αντισταθεί στο καλλιτεχνικό αίμα που έρεε στις φλέβες της κι από πολύ μικρή έδειξε ότι θα ακολουθήσει τα χνάρια των γονιών της. Μπήκε στο Πανεπιστήμιο της California στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης όμως πολύ σύντομα διέκοψε τις σπουδές της προκειμένου να ακολουθήσει το όνειρό της για μια καριέρα στον κινηματογράφο. Εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στο Manhattan και περνούσε τα καλοκαίρια παρακολουθώντας τη μητέρα της στη σκηνή του Williamstown Theatre Festival, στην ίδια σκηνή όπου το 1990 έκανε την παρθενική της εμφάνιση ενώ ένα χρόνο μετά έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο στην ταινία "Shout" με τον John Travolta.


Μητέρα και κόρη συνεργάστηκαν επί σκηνής στην παραγωγή "Picnic" το 1991, στο "The Sweet Bye and Bye" ένα χρόνο μετά και στο "The Seagull" το 1994. Με τόσο γνωστούς γονείς και με νονό τον Steven Spielberg, η Paltrow ήταν σίγουρη για τις ευκαιρίες που θα της δίνονταν. Έτσι το 1991 υποδύθηκε τη Wendy στην υποψήφια για 5 Oscar ταινία του νονού της "Hook".


Στην επόμενη δουλειά της αποκάλυψε το ταλέντο της να μιλάει με όποια προφορά της ζητηθεί. Στο "Flesh and Bone", λοιπόν, το 1993 υποδύθηκε μία Τεξανή καλλιτέχνιδα και παρόλο που η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία εκείνη εξακολουθούσε να παραμένει σχετικά άγνωστη.

Το 1994 εμφανίστηκε στην ταινία "Mrs Parker and the Vicious Circle" και το 1995 στο "Jefferson in Paris". Είναι η χρονιά που ο σκηνοθέτης David Fincher της έδωσε το ρόλο που θα την έφερνε πιο κοντά στο όνειρό της. Φυσικά, αναφερόμαστε στην ταινία "Seven", όπου υποδύθηκε τη σύζυγο του Brad Pitt.

Η ταινία σημείωσε διεθνή επιτυχία και η ζωή της Paltrow άλλαξε και σε επαγγελματικό επίπεδο καθώς για πρώτη φορά ήταν υποψήφια για βραβείο Saturn αλλά και σε προσωπικό λόγω της συνάντησής της με τον Brad Pitt.

Το λαμπερό ζευγάρι αρραβωνιάστηκε κι έζησαν μαζί τρία χρόνια μέχρι που ήρθε ο ξαφνικός χωρισμός τους. Η Paltrow σε συνέντευξή της είχε εκφράσει τη λύπη της που τον εγκατέλειψε αλλά εκείνο το διάστημα στη ζωή της επικρατούσε όπως είπε ένα "χάος".

Μετά από τις όχι τόσο καλές κριτικές που δέχθηκε το 1996 για την εμφάνισή της στην κωμωδία "The Pallbearer", η Paltrow πρωταγωνίστησε στην ταινία "Emma". Εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς με την άψογη βρετανική της προφορά και παρά τους ψιθύρους για μια πιθανή βράβευσή της, δεν ήταν καν υποψήφια.

 

Μετά το "Great Expectations" το 1998 ακολούθησε η ταινία "A Perfect Murder" με τον Michael Douglas, στην οποία η Paltrow δεν κατάφερε να κερδίσει τους κριτικούς και κατάλαβε ότι πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά.

Η απόλυτη επιτυχία όμως δεν άργησε να έρθει καθώς την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην εκπληκτική ταινία "Shakespeare In Love", η οποία απέσπασε 7 Oscar και 3 Χρυσές Σφαίρες ενώ η Paltrow κέρδισε το Oscar Καλύτερης Ηθοποιού.

Τα φώτα εκείνο το βράδυ έπεσαν πάνω της μετά τη συγκινητική ομιλία της αλλά και λόγω της σχέσης της με τον ηθοποιό Ben Affleck με τον οποίο συναντήθηκαν και ερωτεύτηκαν στη ταινία, ωστόσο μετά από λίγους μήνες το ζευγάρι αποφάσισε να ακολουθήσει ξεχωριστούς δρόμους.

Η ανοδική της πορεία συνεχίστηκε με την ταινία "The Talented Mr Ripley" το 1999, όπου για άλλη μια φορά απέδειξε τις υποκριτικές της ικανότητες. Η ταινία "Duets" το 2000 ήταν ιδιαίτερα σημαντική για εκείνη καθώς τη σκηνοθέτησε ο πατέρας της και είχε την ευκαιρία να αποκαλύψει την κρυφή της αγάπη για τη μουσική.

Μετά την ταινία "Bounce" που εμφανίστηκε δίπλα στον πρώην αγαπημένο της Affleck έπαιξε στην κωμωδία "Shallow Hal" όπου για τις ανάγκες του ρόλου φόρεσε ένα κοστούμι το οποίο της πρόσθεσε τουλάχιστον 50 κιλά λίπος ενώ στη συνέχεια υποδύθηκε τη Margot Tenenbaum στην ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία του Wes Anderson "The Royal Tenenbaums" που ήταν υποψήφια για πολλά βραβεία. Η Paltrow το 2006 σε συνέντευξη της διαχώρισε τις ταινίες, σε αυτές που κάνει για την αγάπη της στην υποκριτική και τις άλλες που συμμετέχει μόνο για τα χρήματα. Η εμφάνισή της στην εμπορική ταινία "Shallow Hal" προφανώς έγινε για τα χρήματα σε αντίθεση με το "The Royal Tenenbaums" που όπως είπε αγάπησε το σενάριο.

Το 2002 η ζωή της άλλαξε δραματικά όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας της από πνευμονία. Η Paltrow κατέρρευσε καθώς του είχε τεράστια αδυναμία και για εκείνη ήταν το είδωλό της.

Δύο εβδομάδες μετά το θάνατό του ξεκίνησαν τα γυρίσματα για την ταινία "Sylvia" και ο ρόλος ήρθε την κατάλληλη στιγμή διότι της δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει το πένθος της για την απώλεια του πατέρα της μέσω της καταθλιπτικής προσωπικότητας της ποιήτριας Sylvia Plath.

Το 2002 όμως μπήκε στη ζωή της ο έρωτας. Η Paltrow πήγε στη συναυλία του συγκροτήματος Coldplay και σύμφωνα με τις φήμες εντυπωσιασμένη από τον τραγουδιστή Chris Martin πήγε στα παρασκήνια τον βρήκε και του ζήτησε να βγουν.

Ένα χρόνο μετά τη γνωριμία τους η Paltrow και ο Martin παντρεύτηκαν σε μια μυστική τελετή στην California και πέντε ημέρες μετά ήρθε στον κόσμο η κορούλα τους, Apple. Το όνομά της προκάλεσε πολλά σχόλια και η Paltrow καλεσμένη στην εκπομπή της Oprah εξήγησε ότι το εμπνεύστηκαν από την αγνή και αθώα φύση των μήλων.

Μετά τη γέννηση της Apple, η Paltrow έκανε όλο και λιγότερες εμφανίσεις στη μεγάλη οθόνη, επιλέγοντας να αφιερώσει το χρόνο της στην οικογενειακή ζωή. Εκείνη τη χρονιά βγήκαν στις αίθουσες οι ταινίες "Austin Powers in Goldmember", "Possession","View from the Top" και "Sylvia". Το 2004 μοιράστηκε την υποψηφιότητα για το MTV Movie Award για το καλύτερο φιλί με τον Jude Law που συναντήθηκαν στην ταινία "Sky Captain and the World of Tomorrow" και ένα χρόνο μετά, ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην ταινία "Proof". Το δεύτερο παιδί της γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2006 και πήρε το όνομα Moses, από το τραγούδι που είχε γράψει ο σύζυγός της για εκείνη. Σε συνέντευξή της είχε αποκαλύψει ότι μετά τη γέννηση του γιου της έπασχε από επιλόχεια κατάθλιψη.

Την ίδια χρονιά η Paltrow εμφανίστηκε στις ταινίες "Infamous", "Love and Other Disasters"και "Running with Scissors" και το 2007 ακολούθησε το "The Good Night".

Η απόφασή της να συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Jon Favreau και τον Robert Downey Jr στην ταινία "Iron Man" το 2008 αποδείχθηκε σοφή κίνηση καθώς η υπερπαραγωγή δεν πήγε καλά μόνο στο box office αλλά απέσπασε 4 υποψηφιότητες για βραβεία για την ερμηνεία της ως βοηθός του σούπερ ήρωα, ενώ το 2010 ακολούθησε το "Iron Man 2" και μέσα στο 2013 αναμένεται το τρίτο sequel της ταινίας.

Αξίζει να σημειωθεί η έντονη φιλανθρωπική της δράση. Η Paltrow είναι Πρέσβειρα της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Save the Children" και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της "Robin Hood Foundation", μια φιλανθρωπική οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας.