Ολάντ: Κερδίζουμε τη μάχη στο Μάλι

 Θετικά εκτίμησε την πορεία των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων ο Φρανσουά Ολάντ, μετά την νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων και την εκδίωξη των ανταρτών από το Γκαό και το Τιμπουκτού

 Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία και οι Αφρικανοί εταίροι της "κερδίζουν τη μάχη" στο Μάλι, και εναπόκειται πλέον στις αφρικανικές δυνάμεις να καταδιώξουν τους "τρομοκράτες" στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, μετρίασε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Τιμπουκτού είναι πλέον υπό πλήρη έλεγχο των γαλλικών δυνάμεων, αναφέροντας μια ανακατάληψη της πόλης που πραγματοποιήθηκε από τα στρατεύματα της Γαλλίας και του Μάλι.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε επίσης την ανακατάληψη της Ισλαμικής πόλης του Γκάο, όπου σταθμεύουν "μονάδες από το Μάλι, το Νίγηρα και το Τσαντ, οι οποίες ελέγχουν τώρα την πόλη".

Σε απολογισμό του γαλλικού στρατού, στις μάχες που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Γκάο, έχασαν τη ζωή τους συνολικά 25 ισλαμιστές εξτερεμιστές αντάρτες.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος του Τιμπουκτού ανακοίνωσε ότι -αποχωρώντας από την πόλη- οι αντάρτες πυρπόλησαν την βιβλιοθήκη, που περιέχει χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα."Οι αντάρτες πυρπόλησαν το Ινστιτούτο Αχμεντ Μπάμπα ", δήλωσε ο Χάλε Ουσμάν και πρόσθεσε ότι οι ισλαμιστές πυρπόλησαν επίσης το γραφείο του και την κατοικία ενός βουλευτή.

 Το Ινστιτούτο Αχμεντ Μπάμπα, μία από τις βιβλιοθήκες της πόλης που περιέχουν σπάνια και ανεκτίμητα χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, πήρε το όνομά της από τον σύγχρονο του Σέξπιρ συγγραφέα που γεννήθηκε στο Τιμπουκτού.