Συνεργασία μεταναστών – αστυνομίας σύμφωνα με νέο εγχειρίδιο της ΕΛΑΣ

Στο ρατσισμό και την ξενοφοβία που υπάρχουν στους κόλπους της αστυνομίας, αναφέρεται το εγχειρίδιο εκπαίδευσης και διαπολιτισμικής επιμόρφωσης, το οποίο θα έχουν σύντομα στα χέρια τους οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα όσοι λόγω υπηρεσίας έρχονται σε καθημερινή επαφή με υπηκόους τρίτων χωρών.

“Ο μικρόκοσμος μιας κοινωνίας συνολικά και οι αστυνομικοί υπάλληλοι προέρχονται από αυτή την κοινωνία. Οπως όλοι οι πολίτες έτσι και οι αστυνομικοί επηρεάζονται στην κρίση τους από το πολιτισμικό τους υπόβαθρό”.

Στο ίδιο βιβλιαράκι αναφέρεται ότι: “Σημαντική έμφαση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση των αστυνομικών υπαλλήλων δίνεται και στην εξάλειψη των διακρίσεων που πηγάζουν από την ίδια την λειτουργία της αστυνομίας… Πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως ακόμη και τα μεμονωμένα περιστατικά διακρίσεων και ρατσισμού επηρεάζουν αρνητικά τη γενικότερη εικόνα της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να φορτίζονται αρνητικά οι σχέσεις με τις μειονότητες και τις μεταναστευτικές κοινότητες, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο έναν φαύλο κύκλο καχυποψίας”.

Όπως επίσης αναφέρεται στο ίδιο βιβλιαράκι “οι συλλήψεις και η επιβολή του νόμου δεν εγκαταλείπονται, αλλά γίνεται μια προσπάθεια να αντιληφθούν όλοι πως δεν είναι μια μηχανική επιλογή. Πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που να ταιριάζουν καλύτερα στο πρόβλημα (διαπραγμάτευση, κινητοποίηση της κοινωνίας, αλλαγή του εξωτερικού περιβάλλοντος, δημόσια εκπαίδευση κλπ)”.

Επιπλέον, ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου επικεντρώνει στη “στρατολόγηση και αξιοποίηση μεταναστών”. Τον Οκτώβριο του 2009, πρώτος ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, είχε πει ότι προσανατολίζεται σε προσλήψεις αλλοδαπών, οι οποίοι θα εργάζονται ως πολιτικό προσωπικό στα Αστυνομικά Τμήματα, όπου το μεταναστευτικό στοιχείο είναι έντονο και μάλιστα η αρχή σχεδιαζόταν να γίνει από το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, στην Αθήνα.

Στο εγχειρίδιο σημειώνεται τώρα πως η στρατολόγηση και αξιοποίηση μεταναστών είναι μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε χώρες της ΕΕ αλλά και του κόσμου, ωστόσο η επιλογή αυτή παρουσιάζει διάφορα προβλήματα και το βασικό έχει να κάνει με το καθεστώς των περισσότερων μεταναστών, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου μεγάλο ποσοστό εξ αυτών είναι παράτυποι ή δεν μπορούν να αναγνωριστούν λόγω καθυστερήσεων του κράτους.

“Το μεγαλύτερο όμως εμπόδιο στην επαγγελματική αξιοποίηση των μεταναστών αποδεικνύεται πως είναι οι στάσεις και οι αντιλήψεις κάθε πλευράς για την άλλη. Για πολλούς από τους μετανάστες, η αστυνομία δεν θεωρείται ως μια επιθυμητή επαγγελματική προοπτική, κυρίως λόγω παλαιότερων εμπειριών, αλλά και διότι υπάρχει ένας έντονος φόβος αποκοπής τους από την κοινωνία τους, η οποία θα τους αντιμετωπίσει ως ''προδότες''” επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας σε ότι αφορά τον προορισμό και το στόχο έκδοσης του συγκεκριμένου εγχειριδίου: “Βασικοί στόχοι του εγχειριδίου «Διαπολιτισμικής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών», είναι α) η βελτίωση της γνώσης και της αντίληψης των αστυνομικών υπαλλήλων στις σχέσεις τους με τους μετανάστες, β) η ανάπτυξη βέλτιστων επικοινωνιακών δυνατοτήτων στο διαπολιτισμικό περιβάλλον, γ) η βελτίωση των παραγόμενων υπηρεσιών προς τους μετανάστες, δ) ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, ε) ενίσχυση της προσήλωσης των αστυνομικών υπαλλήλων στην αποτελεσματική λειτουργία σε διαπολιτισμικό περιβάλλον (συνειδητότητα), στ) βελτίωση της γνώσης των αστυνομικών για τους νόμους και τις ρυθμίσεις που αφορούν στους μετανάστες”.