Η έγχυση βλαστοκυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία αμέσως μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο , μπορεί να βοηθήσει στην άμεση αποκατάσταση και την αποφυγή ζωτικών βλαβών στους ιστούς του εγκέφαλου σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Βολιβιανοί ερευνητές σε πειράματα που έκανα σε ποντίκια, παρατήρησαν ότι χορηγώντας ενέσιμα, βλαστοκύτταρα 30 λεπτά μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο , τα ποντίκια είχαν πλήρη εγκεφαλική λειτουργία μέσα στο επόμενο 15ήμερο.
Η καλύτερη πρακτική αυτή την στιγμή για την θεραπεία των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, είναι η χορήγηση αντιθρομβωτικών χαπιών "την χρυσή ώρα" αμέσως μετά το εγκεφαλικό. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, Stem Cell Research and Therapy, κατέδειξε ότι τα βλαστοκύτταρα δίνουν ώθηση στον οργανισμό να αποκαταστήσει γρήγορα τους ιστούς που έχουν καταστραφεί.
Τα βλαστοκύτταρα θεωρούνται τα κυρίαρχα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, τα οποία μπορούν να "μεταμορφωθούν" σε άλλα κύτταρα, και θεωρητικά να αντικαταστήσουν κύτταρα που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί καμιά ζωτική βλάβη.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο La Paz της Βολιβίας, υπέβαλλαν τα ποντίκια σε τεχνητό εγκεφαλικό επεισόδιο και στην συνέχεια εξάγοντας βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών, τα ενέγχυσαν στα αιμοφόρα αγγεία των ποντικιών. Μέσα στο επόμενο 24ωρο, η εγκεφαλική λειτουργία των ποντικιών φάνηκε να αποκαθίσταται με ταχύτατο ρυθμό ενώ μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες φάνηκε να έχει πλήρως αποκατασταθεί μέσω ειδικών τεστ συμπεριφοράς στα οποία υπεβλήθησαν.
Παρόλα αυτά , η συγκεκριμένη τεχνική δεν φαίνεται να μπορεί να εφαρμοστεί στους ανθρώπους στο προσεχές μέλλον. "Τα βλαστοκύτταρα είναι ένας επιστημονικός τομέας που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον σχετικά με το εγκεφαλικό, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν τέτοιες θεραπείες στον άνθρωπο", επεσήμαναν οι ερευνητές.