Μόλις ένας στους πέντε Έλληνες που τρώει κρέας καλύπτεται από τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή στη χώρα μας.
Ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης,"οκτώ στα δέκα μοσχάρια που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι εισαγόμενα". Αυτό που προκύπτει, ως συνολικό συμπέρασμα, είναι ότι καλύπτεται μόνο το 20% της συνολικής εγχώριας παραγωγής σε κρέας.
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσημβρίας (ΚΓΒΖ), Δρ. Αθανάσιος Γκαρσέν. Αντίστοιχα, στην γαλακτοπαραγωγή, η ζήτηση καλύπτεται σε ποσοστό 50%, όπως τόνισε ο ίδιος.
Παρόλο που στη χώρα μας υπάρχουν ντόπιες, αλλά και σπάνιες φυλές, που θα μπορούσαν οι αγρότες-κτηνοτρόφοι να βελτιώσουν γενετικά και να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα υψηλότερα κέρδη για την τσέπη τους και περιορίζοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής, αυτό δε συμβαίνει.
Το εντοπιζόμενο έλλειμμα ενημέρωσης οδηγεί τους περισσότερους στην εισαγωγή ζώων κυρίως από τη Γαλλία. Στις σπάνιες φυλές στη χώρα μας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα εξής: βουβάλια, λίμνη Κερκίνης, βραχυκερατική φυλή, πρόβατα Φλώρινας και Σερρών άλογα Πίνδου και ελληνικός εγχώριος χοίρος.
Κατά τον κ. Γκαρσέν, θα πρέπει να καταστεί απόλυτα σαφές στους αγρότες/κτηνοτρόφους, ότι η εκτροφή εισαγόμενων ζωντανών είναι περισσότερο δαπανηρή, έναντι της "φροντίδας των ντόπιων, ενώ όπως σημείωσε ένας από τους λόγους που δεν προωθείται το ελληνικό, είναι κυρίως ότι οι κτηνοτρόφοι/αγρότες, δεν λαμβάνουν τις τιμές που θα έπρεπε, έναντι των εισαγομένων, στα διάφορα σημεία πώλησης".
Ο κ. Γκαρσέν υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων, έτσι ώστε να παταχθεί και το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, που αποτελεί μεγάλη πληγή, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές. Οσο για την πιστοποίηση των φυλών κρεοπαραγωγής, ο κ. Γκαρσέν μας επισήμανε ότι βρισκόμαστε πίσω έναντι άλλων χωρών και η όλη διαδικασία προχωρά σταθερά, αλλά με ιδιαίτερα βραδύ ρυθμό.
"Μόνο η Ελλάδα διαθέτει 24 φυλές αιγοπροβάτων"
Η μοναδική χώρα στον κόσμο που διαθέτει 24 φυλές αιγοπροβάτων είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την γεωπόνο-ζωοτέχνη, Δρ. Σταματίνα Τριβιζάκη, προσθέτοντας δε ότι με 10- εκατ.αιγοπρόβατα συγκαταλεγόμαστε ανάμεσα στις 10 χώρες παγκοσμίως, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό.
Όπως τόνισε, δυστυχώς αυτόν τον "θησαυρό" η χώρα μας δεν τον εκμεταλλεύεται, αφού όπως διευκρίνισε υπάρχει κενό στην σύνδεση της φυλής με κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο στη συνέχεια θα μπορούσε οργανωμένα να προωθεί στο εξωτερικό, πετυχαίνοντας καλές τιμές και αναγνωρισιμότητα.