Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται αυτήν την εβδομάδα από τη μέρα που ο Αδόλφος Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία της Γερμανίας, στις 30 Ιανουαρίου του 1933, και οι Γερμανοί φαίνεται πως δεν έχουν ακόμα συνέλθει από το σοκ που προκαλεί ακόμα και σήμερα η ναζιστική περίοδος της ιστορίας της χώρας τους.
Ο καθηγητής Ιστορίας Αρντ Μπάουρκεμπερ, μιλώντας στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής”, υποστηρίζει ότι αν και πλέον οι Γερμανοί δεν διακατέχονται από αισθήματα βαριάς ενοχής, κυριαρχεί σήμερα μία συνείδηση συλλογικής ευθύνης, που ωθεί τις νέες γενιές να λάβουν μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο.
Σχολιάζει, μάλιστα, ότι τα παιδιά σήμερα στα γερμανικά σχολεία μαθαίνουν “υπερβολικά πολλά” για τον εθνικοσοσιαλισμό, ενώ επισημαίνει ότι ο εθνικοσοσιαλισμός διασταυρώνεται ακόμα και σήμερα με την τρέχουσα διεθνή πολιτική. “Πάρτε τη συζήτηση για την κρίση του ευρώ”, αναφέρει ως παράδειγμα. “Η Ελλάδα αναφέρεται συχνά στα ναζιστικά εγκλήματα και στη ληστεία του ελληνικού χρυσού από τις κατοχικές δυνάμεις. Αυτά τα γεγονότα, υποστηρίζει, επηρεάζουν αρνητικά και τη σημερινή κατάστασή της”.
Οι γερμανικές μνήμες από τη ναζιστική περίοδο παρέμεναν καταπιεσμένες και “κρυφές” για αρκετές δεκαετίες, πριν αρχίσει να επιδρά, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ένα κίνημα επανάκτησης της μνήμης, ανασύροντας από τη λήθη αυτά που οι Γερμανοί πάλευαν να ξεχάσουν.
Ακόμα και σήμερα, ογδόντα χρόνια μετά, το Βερολίνο είναι γεμάτο από πινακίδες που κάνουν μνεία σε πρόσωπα και γεγονότα του τραυματικού Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπενθυμίζοντας σε καθημερινή βάση στους Βερολινέζους τι συνέβη στη Γερμανία εκείνα τα χρόνια.