Οι σκάλες που τα ψάρια αγαπούν να ανεβαίνουν

 Φράγματα, τεχνητές λίμνες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια δημιουργούν συχνά ανυπέρβλητα εμπόδια για τα ποταμίσια ψάρια που ανεβαίνουν το ποτάμι για να κάνουν τα αυγά τους εκεί όπου κάποτε γεννήθηκαν. Υπάρχει ωστόσο ένας απλός τρόπος για να βοηθηθούν τα ψάρια: η σκάλα ψαριών!

Αυτό τον τρόπο σκέφτηκαν οι ειδικοί για να βοηθήσουν τα ψάρια του ποταμού Έλβα, κοντά στο Αμβούργο να φθάσουν στους τόπους αναπαραγωγής τους.

Στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, στον ποταμό Έλβα λειτουργεί από το 2010 η μεγαλύτερη σκάλα ψαριών στην Ευρώπη , με μήκος 550 και πλάτος 16 μέτρα.

Στον δρόμο τους προς τις πηγές του ποταμού Έλβα τα ψάρια περνούν από 50 τεχνητές δεξαμενές. Για τα χέλια, τα οποία δεν θεωρούνται και οι καλύτεροι κολυμβητές, υπάρχουν ειδικές αυλακώσεις δίπλα ακριβώς από τις δεξαμενές. Ακόμα και τη δυνατότητα διαλείμματος στο δύσκολο και ανοδικό δρόμο προς τις πηγές του ποταμού έχουν προβλέψει οι ειδικοί του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικολογίας για τα ψάρια κατασκευάζοντας ειδικά σημεία, όπου τα νερά λιμνάζουν.

Στο τέλος της διαδρομής οι ειδικοί καταμετρούν τα ψάρια, πριν αυτά συνεχίσουν το ταξίδι προς τον τελικό τους προορισμό.

Από την έναρξη λειτουργίας της σκάλας -πριν από δυόμιση περίπου χρόνια - περνούν καθημερινά από εκεί περίπου 40.000 ψάρια. Μέχρι σήμερα έχουν περάσει περισσότερα από 1.000.000 σολομοί, πέστροφες, σίλουροι και τούρνες.