Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολη καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη την κοινωνιολόγο Πινάρ Σελέκ για συμμετοχή σε βομβιστική επίθεση πριν από 14 χρόνια, μια κατηγορία για την οποία έχει αθωωθεί τρεις φορές στο παρελθόν. Καθώς η καθηγήτρια ζει εξόριστη στη Γαλλία και δεν παρέστη στη δίκη της, το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της.
Μετά από συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου μία ώρα, το δικαστήριο έκρινε ότι η καθηγήτρια τον Ιούλιο του 1998 βοήθησε τους Κούρδους αντάρτες να διαπράξουν βομβιστική επίθεση στην αγορά των μπαχαρικών της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100.
Η Πινάρ Σελέκ συνελήφθη και φυλακίστηκε σε ηλικία 27 ετών επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει στην αστυνομία τα ονόματα των ανταρτών με τους οποίους είχε συνομιλήσει στο πλαίσιο των ερευνών της. Αποφυλακίστηκε δυόμισι χρόνια αργότερα, το 2000, αφού δημοσιοποιήθηκε μια έρευνα που απέδιδε την έκρηξη όχι σε τρομοκρατική ενέργεια αλλά σε διαρροή φυσικού αερίου.
Τα τουρκικά δικαστήρια, κρίνοντας ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι η έκρηξη οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια και μετά την υπαναχώρηση του βασικού μάρτυρα, αθώωσαν τρεις φορές την Σελέκ, το 2006, το 2008 και το 2011. Ωστόσο το εφετείο κάθε φορά αναιρούσε την αθωωτική απόφαση και η δίκη επαναλαμβανόταν.
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των υποστηρικτών της που παρακολουθούσαν τη δίκη.Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση της Πινάρ Σελέκ "παρωδία δικαιοσύνης" με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η έκρηξη οφειλόταν σε τυχαία διαρροή αερίου.
Η ίδια η Σελέκ, μιλώντας από το Στρασβούργο, είπε ότι σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. "Είναι πολύ δύσκολο, όμως θα αντισταθώ μέχρι τέλους. Έχω κουραστεί αλλά είμαι δυνατή, χάρη στην αλληλεγγύη που με περιβάλλει", πρόσθεσε.
Η Σελέκ είναι γνωστή για τις έρευνές της για τις περιθωριοποιημένες μειονότητες, όπως οι Κούρδοι και οι τρανσέξουαλ.