Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο αναβαθμίσεων των Ubuntu

Από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας των Ubuntu Linux πριν από εννέα χρόνια, η εταιρία ανάπτυξής τους, Canonical κυκλοφορούσε κάθε έξι μήνες και μία καινούρια έκδοση του ανοιχτού λειτουργικού. Πλέον, σκοπεύει να αλλάξει τακτική και σχεδιάζει την κυκλοφορία τους κάθε δύο χρόνια.

Μέχρι στιγμής, η κάθε νέα έκδοση υποστηρίζεται για 18 μήνες μετά την κυκλοφορία της. Η έκδοση Ubuntu 12.10 κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο, με τις επόμενες, 13.04 και 13.10, να είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2013 αντίστοιχα.

Από την έκδοση 14.04, όμως σκοπεύει να αλλάξει τακτική, με την συγκεκριμένη να είναι η τελευταία που ακολουθεί τον εξαμηνιαίο κύκλο αναβαθμίσεων. Αν επικυρωθούν οι πληροφορίες, κάθε μελλοντική έκδοση, από την 14.04 και μετά, θα είναι LTS (Long Term Support), με την επόμενη να προγραμματίζεται για το 2016 με τα Ubuntu 16.04.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει, λιγότερη υποστήριξη του συστήματος, αφού στο μέσα στα δύο χρόνια θα κυκλοφορούν κανονικά αναβαθμίσεις, με την Canonical να υποστηρίζει πως αυτό το μοντέλο θα δώσει μεγαλύτερη σταθερότητα στην πλατφόρμα της αλλά ταυτόχρονα και όλες τις νέες δυνατότητες της εκάστοτε εποχής.