Δάκρυσε η Κλίντον για την επίθεση στη Βεγγάζη

Με δάκρυα στα μάτια, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε σήμερα στο Κογκρέσο , στην επιτροπή που διερευνά τα αίτια της επίθεσης τις 11ης Σεπτεμβρίου του 2012 κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη. Στην επίθεση έχασαν την ζωή τους τέσσερις Αμερικανοί πολίτες, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρεσβευτής της χώρας στη Λιβύη, Κρίστοφερ Στίβενς και, ενώπιον της Επιτροπής η Χίλαρυ Κλίντον υπεραμύνθηκε των τότε ενεργειών της. 

"Αναλαμβάνω κάθε ευθύνη. Για μένα δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής, είναι προσωπικό ζήτημα. Στάθηκα δίπλα στον πρόεδρο Ομπάμα όταν έφεραν τα φέρετρα τυλιγμένα στην αμερικανική σημαία και αγκάλιασα τις μητέρες, τις συζύγους και τα παιδιά αυτών που έμειναν πίσω" είπε η συγκινημένη η Χίλαρυ Κλίντον και ένας κόμπος έκλεισε το λαιμό της. 

 Στην ομιλία της ενώπιον της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε ότι ο θάνατος του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν συνέπεια της δραστηριοποίησης της τρομοκρατίας στην Αφρική και προειδοποίησε για πιθανές νέες τρομοκρατικές ενέργειες στη περιοχή.

"Το ζήτημα είναι ότι έχουμε τέσσερις νεκρούς Αμερικανούς. Δουλειά μας τώρα είναι να βρούμε το πως και το γιατί έγινε και να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί" συνέχισε δυναμικά η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, απαντώντας στις κατηγορίες ότι το Πεντάγωνο δεν αντέδρασε εγκαίρως για να αποτρέψει την επίθεση και ότι υπήρχαν ελλειπή μέτρα ασφαλείας στο προξενείο. 

"Τα συγκεκριμένα αιτήματα για την ασφάλεια στη Βεγγάζη γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα χειρίζονται επαγγελματίες του τομέα στο υπουργείο. Εγώ δεν τα είδα τα αιτήματα αυτά, δεν έφθασαν σε εμένα, δεν τα ενέκρινα, ούτε τα απέρριψα", υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας πως «"υτά συνήθως δεν φθάνουν έως τον υπουργό".

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό το γεγονός θα μπορούσε να "στοιχειώσει" την Χίλαρυ Κλίντον τόσο, που να εμποδίσει την τωρινή ΥΠΕΞ να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως έχει αφήσει η ίδια να εννοηθεί αρκετές φορές.