Ποιος είναι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος της Αφρικής που έπεσε θύμα απαγωγής

Ποιος είναι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος της Αφρικής που έπεσε θύμα απαγωγής

Η περιουσία του 43χρονου ανέρχεται στα 1,5 δισ δολάρια

Η οικογένεια του δισεκατομμυριούχου Mohammed Dewji από την Τανζανία, ο οποίος απήχθη την περασμένη Πέμπτη, προσφέρει το ποσό των 440.000 δολαρίων σε οποιοδήποτε έχει την παραμικρή πληροφορία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του δικού τους ανθρώπου.

Ο Dewji, που σύμφωνα με το BBC, θεωρείται ο νεώτερος δισεκατομμυριούχος της Αφρικής, έπεσε θύμα απαγωγέων στην πρωτεύουσα της χώρας, Νταρ ες Σαλάμ κατά τη διαδρομή του προς το γυμναστήριο τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, από δύο λευκούς άντρες και άγνωστο αριθμό συνεργών που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα. Η αστυνομία έχει ήδη προσαγάγει περί τα 20 άτομα που φέρονται ότι συνδέονται με την απαγωγή, αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα των κακοποιών.

Οι απαγωγείς πυροβόλησαν στον αέρα πριν αναπτύξουν ταχύτητα προς άγνωστη κατεύθυνση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ο άτυχος άντρας ήταν φανατικός με τη γυμναστική και δε συνοδευόταν από κανέναν άντρα της προσωπικής του φρουράς.

Ποιος είναι ο Mohammed Dewji

Το οικονομικό περιοδικό Forbes, αναφέρει ότι η περιουσία του 43χρονου ανέρχεται στα 1,5δισ δολάρια γεγονός που τον φέρνει στην προνομιακή θέση να είναι ο μοναδικός δισεκατομμυριούχος της Τανζανίας. Είναι επίσης σημαντικός χορηγός μιας από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Τανζανίας, τη Simba και το 2016, υποσχέθηκε να δωρίσει τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Γνωστός στη χώρα του και ως Mo, πιστώνεται για την εκτόξευση της οικογενειακής επιχείρησης χονδρικού -λιανικού εμπορίου, σε παναφρικανικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων. Το συγκρότημά του, ο Όμιλος METL, δραστηριοποιείται σε πάνω από 35 τομείς τόσο διαφορετικές όπως το εμπόριο, η γεωργία, η μεταποίηση, η ενέργεια και το πετρέλαιο, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η κινητή τηλεφωνία, οι υποδομές και τα ακίνητα, οι μεταφορές κ.α..

Ο 43χρονος- η τύχη του οποίου αγνοείται- υπηρέτησε ως βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος για μια δεκαετία μέχρι το 2015. Είχε πει στο BBC, σε συνέντευξή του το 2014, ότι αυτό ίσως να διευκόλυνε τη γνωριμία του με κορυφαίους πολιτικούς, αλλά δεν του έδωσε κάποιο αθέμιτο πλεονέκτημα, καθώς και άλλοι επιχειρηματίες είχαν επίσης πρόσβαση σε αξιωματούχους της κυβέρνησης.