Όταν ακούτε το παιδί σας, το οποίο διανύει την περίοδο της εφηβείας, να μιλάει στο τηλέφωνο με τους φίλους του νομίζετε ότι μιλάει κάποια ξένη γλώσσα που δε γνωρίζετε. Χρησιμοποιεί ακατανόητες εκφράσεις και που και που του ξεφεύγει και καμιά βωμολοχία…Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσετε;
Κάθε γενιά έχει τους δικούς της γλωσσικούς κώδικες. Εάν ανατρέξτε και στη δική σας εφηβική ηλικία, σίγουρα θα θυμηθείτε ότι με τους φίλους σας χρησιμοποιούσατε περίεργες εκφράσεις, τις οποίες αντίστοιχα δεν καταλάβαιναν οι δικοί σας γονείς.
Τι πρέπει να κάνετε
Σίγουρα θα πρέπει να πάψετε να έχετε αυταπάτες ότι μπορείτε να επιβάλλετε στο παιδί σας να μιλάει όπως εσείς. Όταν μπαίνετε στη διαδικασία συνεχώς να το διορθώνετε, η επικοινωνία σας θα είναι αδύνατη και σίγουρα θα υπάρξει εκνευρισμός. Εάν κάποια λέξη όμως σας ενοχλεί πολύ, χωρίς να δώσετε μεγάλη έκταση στο θέμα δημιουργώντας ένταση, ζητήστε του να μην τη χρησιμοποιεί και συνεχίστε την κουβέντα που είχατε μαζί του.
Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να του επισημάνετε είναι ότι ο τρόπος που μιλάει θα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με τον άνθρωπο που έχει απέναντί του. Στην αυλή του σχολείου του με τους συμμαθητές του μπορεί να μιλάει όπως θέλει. Όταν όμως έχει απέναντί του τον καθηγητή του ή έναν άνθρωπο μεγάλης ηλικίας οφείλει να τους σεβαστεί και να προσέξει τον τρόπο που εκφράζεται.