Βέτο βουλευτών κατά της Ελένης Ζαρούλια στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Άτυπο βέτο θέτουν δέκα βουλευτές, μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη συμμετοχή στη Συνέλευση της βουλευτού της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια και του Ούγγρου ομολόγου της, Ταμάς Γκάουντι Ναγκί.

Η σφοδρή αντίθεση προκύπτει επειδή, όπως υποστηρίζουν οι δέκα αντιδρώντες, αμφότεροι οι βουλευτές, για τους οποίους γίνεται λόγος, ανήκουν σε ρατσιστικά πολιτικά κόμματα.

Ο Ιταλός βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Φιάμμα Ναϊρενστάϊν, επικαλέστηκε άρθρα του Καταστατικού και του Κανονισμού της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να αρνηθεί τη διαπίστευση των δύο βουλευτών, οι οποίοι, όπως είπε, ανήκουν σε ρατσιστικά και αντισημιτικά πολιτικά κόμματα, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση με τα ιδανικά και τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το θέμα θα κληθεί να εξετάσει η Επιτροπή Θεσμικών Θεμάτων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως προβλέπεται.

Η Επιτροπή, είτε θα προτείνει την επικύρωση των διαπιστευτηρίων, είτε θα αρνηθεί να τα επικυρώσει, είτε να αφαιρέσει ορισμένα από τα κοινοβουλευτικά τους δικαιώματα, στη συμμετοχή ή εκπροσώπησή τους στις εργασίες της Συνέλευσης ή στα θεσμικά της όργανα.

Αν η Επιτροπή καταλήξει σε απόφαση που θα αναφέρεται σε μία από τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, το θέμα θα έλθει προς συζήτηση και απόφαση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας.