Ομπάμα: “Θα τελειώσουμε ότι αρχίσαμε”

Με μια έκκληση για εθνική ενότητα ξεκίνησε τη δεύτερη τετραετή θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία , προέτρεψε τους Αμερικάνους να απορρίψουν την πολιτική "απολυταρχία" και κομματική μνησικακία.

Με ρεαλιστικό τόνο, ο Ομπάμα αναφέρθηκε τις σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το έθνος τα επόμενα τέσσερα χρόνια αλλά δήλωσε αποφασισμένος να δουλέψει και μαζί με τους πολίτες "να τελειώσουμε ότι αρχίσαμε".

 Στην ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε πως θα διατηρήσει τις “σθεναρές συμμαχίες” της χώρας σε όλον τον κόσμο και πως θα ενισχύσει τους θεσμούς που θα διευκολύνουν την αντιμετώπιση των κρίσεων στο εξωτερικό: “Κανείς δεν έχει μεγαλύτερο συμφέρον για έναν ειρηνικό κόσμο από τις πιο ισχυρή χώρα”, επεσήμανε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, υποσχόμενος να κάνει ό,τι μπορεί για “να στηριχθεί η δημοκρατία στην Ασία, την Αφρική, την Αμερικανική Ήπειρο και τη Μέση Ανατολή”.

Ακόμα, ζήτησε οι προσπάθειες να εστιασθούν στην ευημερία της μεσαίας τάξης, αντί για την αύξηση "μίας αφρόκρεμας ολίγων" και κάλεσε τους πολιτικούς να βάλλουν στο περιθώριο τις κομματικές διαφορές τους όταν αντιμετωπίζουν πιεστικά οικονομικά προβλήματα.

Ο Ομπάμα ορκίστηκε με την "άνεση" και την αυτοπεποίθηση του προέδρου που, επί ημερών του, αναμορφώθηκε η δημόσια υγεία, τελείωσε ο πόλεμος στο Ιράκ και σκοτώθηκε ο εφιάλτης των Αμερικανών, Οσάμα μπιν Λάντεν .

Όμως, έχει μπροστά του τις μάχες του προϋπολογισμού, της οπλοκατοχής και της λαθρομετανάστευσης , με τους Ρεπουμπλικάνους να τον "περιμένουν" σε κάθε στροφή και ο ίδιος να φαίνεται ανήμπορος να καταφέρει μια κοινή, εθνική συμφωνία. 

Επίσης, καθώς τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ επλήγησαν από τυφώνες με τεράστιο οικονομικό κόστος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι”εμείς θα ανταποκριθούμε στην απειλή της κλιματικής αλλαγής”.

Περίπου 800,000 άτομα γέμισαν τον Εθνικό Πάρκο μπροστά στο Καπιτώλιο για να παρακολουθήσουν την δεύτερη ορκωμοσία του Ομπάμα, η οποία συνέπεσε με την εθνική επέτειο της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.  Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς ανέγνωρε τον όρκο, καθώς ο Ομπάμα ακούμπησε τα χέρια του τα χέρια του σε δύο Βίβλους που κρατούσε η Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα. 

Οι Βίβλοι έχουν συμβολικό χαρακτήρα καθώς η μία ανήκε στον ιστορικό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, ενώ η δεύτερη στον ιστορικό προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λούθερ Κινγκ. 

Η τελετή της δημόσιας ορκωμοσίας του Ομπάμα στο Καπιτώλιο ήταν γεμάτη με την παραδοσιακή λαμπρότητα και φαντασμαγορία, αλλά ήταν λίγο πιο "φτωχή" σε σχέση με την ορκωμοσία του το 2009, όταν έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, φέρνοντας έναν αέρα αλλαγής και ελπίδας.