Ψηφίζει το Eurogroup τον μοναδικό υποψήφιο

H ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τον υπουργό οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες. "Πρέπει να εργαστούμε για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παράλληλα να εξισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά μας", δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την Προεδρία του Eurogroup. Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου του Eurogroup θα γίνει σήμερα με απλή πλειοψηφία.

Ερωτηθείς για την Κύπρο ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών απάντησε ότι το Eurogroup αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης της Τρόικας. "Εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης, όμως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ακόμη", δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές ο ευρωπαϊκός Τύπος θεωρεί δεδομένη την ανάδειξη του Ολλανδού υπουργού οικονομικών.

Ο 46χρονος Σοσιαλιστής πολιτικός θα παρουσιάσει σήμερα στους ομολόγους του το όραμα και τις προτάσεις του για τον τρόπο λειτουργίας του Eurogroup. Αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού στην οικονομική πολιτική πριν από τη λήψη κάθε απόφασης και να αναφερθεί στα λεγόμενα "πακέτα συμφωνίας" (συμβόλαια) που τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ενδέχεται να χρειαστεί να υπογράφουν με την Κομισιόν σχετικά με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ έχει τη στήριξη του Γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του απερχόμενου Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν έχει ενθουσιάσει το Γάλλο υπουργό οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Η Ολλανδία, χώρα που διατηρεί τα ΑΑΑ, υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της πιο στενής επιτήρησης σε θέματα προϋπολογισμού, γεγονός που προβληματίζει τη Γαλλία. ΕΠιπλέον, σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δε διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, καθώς δεν έχει συμπληρώσει ούτε τρεις μήνες ως υπουργός οικονομικών.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου του Eurogroup θα γίνει σήμερα με απλή πλειοψηφία.