Στο μικροσκόπιο Ευρωπαίων εποπτών οι ιταλικές τράπεζες

Στο μικροσκόπιο Ευρωπαίων εποπτών οι ιταλικές τράπεζες

«Κανένας λόγος για συναγερμό»

Αντικείμενο έρευνας Ευρωπαίων εποπτών έχουν γίνει οι ιταλικές τράπεζες εν μέσω της κατακόρυφης ανόδου που σημειώνουν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων και της σημαντικής πτώσης των τιμών των μετοχών. Οι επόπτες εξετάζουν τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών και, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η έρευνα είναι αυτή τη φορά πιο εντατική σε σχέση με τις συνηθισμένες, εξαιτίας της αναταραχής που σημειώνεται στις ιταλικές αγορές. Η έρευνα αφορά τόσο τις καταθέσεις των πελατών όσο και τη διατραπεζική αγορά, όπου η μία τράπεζα δανείζει την άλλη.

Την πληροφορία του Reuters, πάντως, περί εξονυχιστικής έρευνας των ιταλικών τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως τονίζει η ανώνυμη πηγή στο Reuters, η ΕΚΤ σε συνεργασία με εθνικούς επόπτες εξετάζουν κατά διαστήματα τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών, ακόμη πιο εντατικά, όμως, σε δύσκολες περιόδους ή περιόδους όπου καταγράφεται έντονη ευμεταβλητότητα.

Σήμερα, το κόστος δανεισμού της χώρας έκανε νέο «άλμα», με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου να φθάνει στο 3,72% που είναι το υψηλότερο που αναφέρεται από το Φεβρουάριο του 2014.

Η κόντρα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019 έχει πυροδοτήσει ράλι του ιταλικού spread και πτώση των τιμών των μετοχών. Οι ιταλικές τράπεζες θεωρούνται ευάλωτες, δεδομένου ότι κατέχουν ιταλικά κρατικά ομόλογα, συνολικής αξίας, περίπου 375 δισ. ευρώ, ποσοστό περίπου 10% των περιουσιακών τους στοιχείων κι ενδεχόμενη άνοδος των αποδόσεων αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοσή τους.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση των τιμών των μετοχών φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα συναγερμού για τις ιταλικές τράπεζες. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο Reuters χρηματιστής από το Μιλάνο, η ρευστότητα που προσφέρει για χρόνια η ΕΚΤ «απαλύνει» τις όποιες πιέσεις στη διατραπεζική αγορά.

Την ίδια ώρα, ένα ακόμη στοιχείο που περιορίζει τις ανησυχίες είναι το γεγονός ότι οι ιταλικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν προς το παρόν πρόβλημα εκροής κεφαλαίων, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι καταθέσεις των ιταλικών τραπεζών υπολογίζονταν τον Ιούλιο σε 2,39 τρισ. ευρώ από 2,41 τρισ. που ήταν τον Ιούνιο.