Κόντρα στην οικονομική κρίση πηγαίνουν οι Έλληνες γουναράδες

Κόντρα στην οικονομική κρίση πηγαίνουν οι Έλληνες γουναράδες. Οι επιχειρηματίες, με βάση την Καστοριά, οδηγούν τον κλάδο τους σε ανοδική πορεία.

Στοιχεία ακμής του κλάδου

Ο αριθμός των επιχειρήσεών τους στο Ντουμπάι έχει αυξηθεί. Προτεραιότητα έχει αναδειχθεί η εξασφάλιση γουνοδερμάτων επό ελληνικού εδάφους.

Ο κλάδος προσφέρει νέες θέσεις εργασίας σε μία εποχή που η ανεργία "καλπάζει", ιδίως στην ελληνική περιφέρεια.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο κλάδος της γούνας στην Καστοριά, σε επίπεδο τζίρου, ενισχύθηκε κατά 20% πέρσι έναντι του 2011.

Οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 240 εκατ. ευρώ σε απόλυτο αριθμό, ενώ πλέον οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του κλάδου υπερβαίνουν τις 3.573, όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Φαίδων Γκιάτας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2007, ο ετήσιος τζίρος του κλάδου της γούνας διαμορφωνόταν στα 450 εκατ. ευρώ και την επόμενη διετία υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 80%.

Οι στόχοι των εξαγωγών

Κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός της ελληνικής γούνας παραμένει η Ρωσία, με πυρήνα την πρωτεύουσα Μόσχα και δευτερευόντως την Αγία Πετρούπολη. Στις δύο αυτές πόλεις κατευθύνεται τουλάχιστον το 70% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής. Δυναμικά ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τον πρώτο λόγο να τον έχει το Ντουμπάι, όπου λειτουργούν πλέον 180 ελληνικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις,τριάντα περισσότερες σε σχέση με το 2011.

Η ελληνική γούνα, σύμφωνα με τον κ. Γκιάτα, προωθείται επίσης στην Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Με επιδείξεις μόδας και άλλες δράσεις, οι Έλληνες γουναράδες προσπαθούν να "ανοιχτούν" και σε αγορές ανταγωνιστικών για τον κλάδο τους χωρών, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα, όπου ο ρυθμός διείσδυσής τους είναι αργός.

Οι φάρμες παραγωγής

Οι φάρμες παραγωγής βιζόν/μινγκ στη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε 38. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να αυξηθούν σε 45 και δεν αποκλείεται, εντός του 2013, να προστεθούν άλλοι 35 "παίκτες" στον κλάδο της γουναροποιίας, γεγονός που θα σημάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 1.000 νέων θέσεων εργασίας.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον κ. Γκιάτα, η ετήσια παραγωγή γουνοδερμάτων να ξεπεράσει, φέτος, τα 2,5 εκατ. δέρματα, όταν προ οκταετίας ήταν μόλις 500.000.