Ο Σαλβίνι τα βάζει με το Βερολίνο για το μεταναστευτικό

Ο Σαλβίνι τα βάζει με το Βερολίνο για το μεταναστευτικό

Δηλώνει αποφασισμένος να κλείσει τα αεροδρόμια, για να αποτρέψει την επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία

Σε δημοσιεύματα του Ιταλικού Τύπου, βάσει των οποίων φέρεται να επίκειται επιστροφή προσφύγων από την Γερμανία με αεροπορικές πτήσεις, αναφέρονται με δηλώσεις τους τόσο ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο, όσο και ο επικεφαλής της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Δεν ξέρω ποιός μπορεί να έδωσε άδεια για αυτή την επιστροφή μεταναστών στην Ιταλία με πτήση τσάρτερ. Για τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων που ζητούσε η Γερμανία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία», τόνισε ο Ντι Μάιο. «Θα δούμε τι θα γίνει, αλλά εγώ θεωρώ ότι για γίνουν τέτοια πράγματα, χρειάζονται συμφωνίες», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ματέο Σαλβίνι, αναφερόμενος στο ίδιο πάντα θέμα, είχε υπογραμμίσει: «αν κάποιος, στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο, σκοπεύει να ξεφορτώσει στην Ιταλία δεκάδες μετανάστες, με πτήσεις τσάρτερ που δεν έχουν λάβει σχετική άδεια, πρέπει να ξέρει ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα διαθέσιμο αεροδρόμιο. Θα κλείσουμε τα αεροδρόμια, έτσι όπως κλείσαμε τα λιμάνια μας».

Περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στις ακτές της Ιταλίας από τη Βόρεια Αφρική μετά το 2014 και η Ρώμη έχει αρχίσει να υιοθετεί μια άκαμπτη στάση κατά των μεταναστών λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει άλλα σωστικά πλοία στα λιμάνια της αν άλλες χώρες-μέλη δεν συμφωνήσουν να δεχτούν και εκείνες πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, μια ομάδα από 120 μετανάστες έφθασε σήμερα στη Μάλτα, έχοντας διασωθεί από το μικρό φουσκωτό, στο οποίο επέβαινε στη Μεσόγειο, από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας ανακοίνωσαν, ότι το φουσκωτό εντοπίστηκε στη διάρκεια μιας περιπόλου ρουτίνας και δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τις εθνικότητες των επιβατών. Η ομάδα αυτή ήταν η μεγαλύτερη που φθάνει στη Μάλτα με μικρό πλοιάριο, μετά τους 61 που είχαν φθάσει στο νησί τον Απρίλιο.

Το μεταναστευτικό και η διαχείρισή του έχει διχάσει την ΕΕ, παρότι οι αφίξεις μεταναστών έχουν μειωθεί δραματικά απο το 2015, που κορυφώθηκαν ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο. Η Μάλτα έχει και εκείνη σταματήσει να επιτρέπει σε άλλα σωστικά πλοία μκο να αποβιβάζουν εκτός αν άλλες χώρες μέλη δεχτούν και εκείνες μετανάστες και πρόσφυγες. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει οδηγήσει σε περισσότερες αφίξεις μεταναστών με πλοιάρια και βάρκες.