Ο αυτισμός μπορεί να περάσει

Ο αυτισμός τελικά μπορεί να περάσει; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι σύμφωνα με την "Επιθεώρηση Παιδικής Ψυχολογίας & Ψυχιατρικής" (JCPP),  παρατήρησαν ότι μερικά παιδιά που διαγνώστηκαν ως αυτιστικά, ξεπέρασαν αυτή την διαταραχή μεγαλώνοντας.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ μελέτησαν αρχικά 34 παιδιά τα οποία διαγνώστηκαν  με αυτισμό νωρίς στην ζωή τους και τώρα φαίνεται να λειτουργούν φυσιολογικά και να ζουν όπως οι υπόλοιποι υγιείς συμμαθητές τους. Στις εξετάσεις που έγιναν, δεν φάνηκε να διαφέρουν από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους στην τάξη καθώς δεν είχαν ενδείξεις διαταραχής της γλώσσας, της αναγνώρισης προσώπων, της επικοινωνίας ή της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, παρά την προγενέστερη διάγνωση του αυτισμού.

Για λόγους σύγκρισης, οι ερευνητές μελέτησαν ακόμα 44 παιδιά της ίδιας ηλικίας, φύλου και επίπεδο νοημοσύνης , τα οποία είχαν "υψηλής λειτουργικότητας" αυτισμό, δηλαδή αυτισμό με έκδηλα συμπτώματα. Από την έρευνα έγινε ξεκάθαρο ότι τα παιδιά της πρώτης ομάδας είχαν σχετικά ήπιες κοινωνικές δυσκολίες νωρίς στη ζωή τους, αλλά αυξημένες πιθανότητες να επιδεικνύουν σοβαρά συμπτώματα όσον αφορά την επικοινωνία και τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Αξιολογώντας τα ευρήματα της έρευνας, οι επιστήμονες προσπαθούν να αναζητήσουν τις αιτίες που οδήγησαν στην ίαση του αυτισμού αναζητώντας αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των εγκεφάλων αυτών των παιδιών.

Εικάζουν ότι μπορεί μερικά παιδιά πράγματι να ξεπεράσουν την κατάστασή τους ή να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που σχετίζονται με αυτήν, πράγμα που είναι γενετικά καθορισμένο και γίνεται με την πάροδο του χρόνου. Εκτιμάται όμως, ότι υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα πιθανών εξελίξεων όσον αφορά τον αυτισμό.  "Μελλοντικές μελέτες θα μας δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για την φύση της αυτιστικής διαταραχής, της θεραπείας της αλλά και τους παράγοντες που συμβάλλουν την έκβαση της νόσου ", τονίζουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας. .  Ωστόσο, η έρευνα δεν θεωρείται καταληκτική  καθώς οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα δεδομένα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή.