Το ¼ της δύναμης του έχασε ο εσωτερικός τουρισμός

Το ένα τέταρτό των κρατήσεων του εσωτερικού τουρισμού έχει χαθεί την τελευταία πενταετία, προκαλώντας μείωση εσόδων που φτάνει και το 50% σε πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), αν και οι αφίξεις ξένων τουριστών εμφανίζουν οριακή μεν, αύξηση δε κατά 2,48% το διάστημα 2009-2012 – που η Ελλάδα είναι σε ύφεση – οι αφίξεις εσωτερικού έχουν μειωθεί κατά 23,03%. Το αντίκτυπο αυτής της πτώσεις καταγράφεται στα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές που πωλούν στο εξωτερικό, έχουν πέσει από 23% μέχρι και 50% σε προορισμούς που στηρίζονται κυρίως στον έλληνα τουρίστα. Σημειώνεται ότι οι αφίξεις ελλήνων τουριστών στο εσωτερικό της χώρας έπεσαν στα 4,8 εκατ. το 2012, από 6,3 εκατ. που ήταν το 2009.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος, σε συνάντηση του με δημοσιογράφους επεσήμανε ότι η πρόβλεψη για 17 εκατομμύρια τουρίστες την καλοκαιρινή σεζόν του 2013 είναι εφικτή, όμως ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και μειωμένα έσοδα, που θα προκύψουν από τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και την υπερφορολόγηση. Ως μείζον θέμα ανακήρυξε την έλλειψη Εθνικής Καμπάνιας για τον τουρισμό τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, αλλά και το θέμα των τραπεζών, από τις οποίες και εξαρτώνται τα ξενοδοχεία στη χώρα μας. Ο κ. Ρέτσος είπε ότι το σύνολο των οφειλών των ξενοδοχείων προς τις τράπεζες φτάνει τα 7,5 δισ. ευρώ, ποσό που καθιστά τον κλάδο βιώσιμο.

Ένα άλλο στοιχείο που αποκάλυψε και αφορά σε έρευνα της Ομοσπονδίας είναι η διαρκής μείωση των ξενοδοχειακών κλινών την τελευταία πενταετία, σε σχέση με το μέσο όρο του έτους. Όπως επεσήμανε η μείωση αυτή αγγίζει το 12% και δεν αφορά το κλείσιμο των ξενοδοχείων – φαινόμενο που υπάρχει κυρίως στην Αθήνα – αλλά στο χρόνο που μένει ανοικτό ένα κατάλυμα, ο οποίος συνεχώς μειώνεται. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ξενοδοχεία της βόρειας Ελλάδας που αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα με την τιμή του πετρελαίου, τονίζοντας ότι τα περισσότερα είναι αναγκασμένα να θερμαίνονται 10 μήνες το χρόνο, ανεβάζοντας το κόστος της ενέργειας στο 35% των λειτουργικών εξόδων.

Β. Βαμ.