Διαψεύδουν τις πληροφορίες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές
Αναστάτωση έχει προκληθεί στον τεχνολογικό κλάδο των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο τόσο η Amazon όσο και η Apple έχουν πέσει θύματα κατασκοπείας από την κινεζική κυβέρνηση.
Στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται το CNBC, αναφέρεται πως ειδικοί μικροεπεξεργαστές τοποθετήθηκαν στα πληροφοριακά κέντρα κατά τη διάρκεια της κατασκευής του εξοπλισμού του. Μάλιστα, το θέμα είναι γνωστό στην αμερικανική κυβέρνηση από το 2015, οπότε άρχισε ειδική μυστική έρευνα.
Στόχος της κατασκοπείας ήταν η Κίνα να αποσπάσει μυστικά κυρίως για θέματα εμπορίου. Οι μικροεπεξεργαστές φέρονται να τοποθετήθηκαν από μία κινεζική εταιρεία, την Super Micro που συναρμολογεί τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε κέντρα δεδομένων.
Πάντως και οι τρεις εταιρείες έσπευσαν να διαψεύσουν το δημοσίευμα.
«Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι που στις επαφές τους μαζί μας, οι δημοσιογράφοι του Bloomberg δεν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ούτε οι ίδιοι ούτε οι πηγές τους να έχουν άδικο ή να έχουν πάρει λάθος πληροφορίες. Αυτό που σκεφτόμαστε ως πιθανότερο είναι ότι έχουν μπερδέψει την ιστορία αυτή με ένα περιστατικό που αναφέρθηκε το 2016, στο οποίο είχαμε ανακαλύψει ένα μολυσμένο δίσκο σε ένα server της Super Micro σε ένα από τα εργαστήριά μας. Εκείνο το γεγονός ήταν τυχαίο και δεν ήταν στοχευμένη επίθεση εναντίον τη Apple» επεσήμανε η Apple στο CNBC.
Με ανακοίνωσή της η Amazon υποστηρίζει πως ουδέποτε, ούτε στο παρελθόν ούτε στο παρόν, αναφέρθηκαν θέματα που σχετίζονται με τροποποιημένο hardware ή κακόβουλους μικροεπεξεργαστές της Super Micro ή των συστημάτων της Amazon.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι η Κίνα υπερασπίζεται ένθερμα την κυβερνοασφάλεια.