Αναδιπλώνεται η Ιταλία για να αντιμετωπίσει την άνοδο των spread

Αναδιπλώνεται η Ιταλία για να αντιμετωπίσει την άνοδο των spread

Το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 2,1% του ΑΕΠ το 2020 και στο 1,8% το 2021

Η εκτίναξη των spread οδήγησε σε μερική αναδίπλωση την ιταλική κυβέρνηση που επέμενε, παρά τις αντιδράσεις και τις αυστηρές προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων, να ανεβάσει το έλλειμμά της στο 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια.

Μετά το τέλος της αποψινής συνεδρίασης της ιταλικής κυβέρνησης, επιβεβαιώθηκε πως το δημόσιο έλλειμμα της χώρας το 2019 θα ανέλθει μεν στο 2,4%, με βαθμιαία μείωση, όμως, τα επόμενα χρόνια, απόφαση που είχε ήδη προαναγγελθεί νωρίτερα από τον υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αγορών.

Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 2,1% του ΑΕΠ το 2020 και στο 1,8% το 2021.

Παράλληλα, τονίσθηκε ότι το δημόσιο χρέος από το 131,2% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα, θα μειωθεί στο 126,5% το 2021. «Στόχος μας, είναι οι δημόσιες επενδύσεις να γίνουν το κύριο εργαλείο για την ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει και την πρόσληψη δέκα χιλιάδων ανδρών και γυναικών στις ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις, όπως τόνισε ο υπουργός εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

«Για πρώτη φορά, ο ιταλικός λαός αποζημιώνεται για τις τόσες κλεψιές και τις τόσες σπατάλες του παρελθόντος», υπογράμμισε, από την μεριά του, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Σε ό,τι αφορά το εισόδημα του πολίτη υπέρ των ανέργων και των συνταξιούχων, θα διατεθούν δέκα δισ. ευρώ, ενώ άλλα έξι δισ. θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του συντάξιμου ορίου ηλικίας. Ένα μέτρο που αφορά περίπου 400.000 Ιταλούς.

Από την πλευρά της, η υπουργός υγείας της κυβέρνησης Κόντε, Τζούλια Γκρίλλο, διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί με ένα δισ. ευρώ.