Η εταιρεία που αποφάσισε να πληρώνει για 5ημερο όσους εργάζονται 4ημερο

Η εταιρεία που αποφάσισε να πληρώνει για 5ημερο όσους εργάζονται 4ημερο

Είχε εφαρμόσει πιλοτικά το μοντέλο και αφού πήγε καλά, το εφαρμόζει μόνιμα

Θυμάστε την εταιρεία που είχε αποφασίσει να δοκιμάσει πιλοτικά να δώσει τη δυνατότητα στους εργαζομένους της να δουλεύουν 4ημερο ενώ θα πληρώνονται κανονικά για 5ημερο; Ε λοιπόν το ανήκουστο – τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- πρόγραμμα πήγε τόσο καλά που η Perpetual Guardian από τη Νέα Ζηλανδία αποφάσισε να το εφαρμόσει μόνιμα. Και, μάλιστα, χωρίς καμία περικοπή στο μισθό.

Η Perpetual Guardian είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο το πιλοτικό της πρόγραμμα, διάρκειας δυο μηνών. Το μοντέλο θα εφαρμοζόταν από 1η Ιουλίου και για 2 μήνες.

Η Perpetual Guardian, μια εταιρεία διαχείρισης κληροδοτημάτων, με το εγχείρημα αυτό έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας που θέλησε να δημιουργήσει έναν «πλέον ταιριαστό στον 21ο αιώνα» τόπο εργασίας, προσφέροντας στους υπαλλήλους της μια σχεδόν απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή.

Οι Νεοζηλανδοί εργάζονται κατά μέσον όρο 1.752 ώρες το χρόνο, δηλαδή βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο όρο των ωρών εργασίας των εργαζομένων στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με την Guardian. Οι Γερμανοί εργάζονται τις λιγότερες ώρες το χρόνο, ακολουθούμενοι στενά από τους Δανούς, τους Νορβηγούς και τους Ολλανδούς, ενώ οι Μεξικάνοι, οι Κορεάτες και οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα τις περισσότερες.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Άντριου Μπαρνς δήλωσε, ότι ο στόχος πίσω από την προσπάθεια αυτή ήταν να αυξηθεί η παραγωγή και να δοθεί το έναυσμα για μια συζήτηση, που θα θέτει υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακή εβδομάδα εργασίας. Το προσωπικό της εταιρείας των άνω των 200 υπαλλήλων σε 16 γραφεία σε όλη τη χώρα «τα έχασε», όταν τους ανακοινώθηκε το σχέδιο, είπε ο Μπαρνς, ενώ μια εργαζόμενη μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας δήλωσε, ότι την έπιασε νευρικό γέλιο «καθώς ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό».

Και να που γίνονται θαύματα. Βασικά να που κάποιοι εργοδότες γνωρίζουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αυξάνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων από τις απειλές για απόλυση.