Αντιδράσεις και καταλήψεις σε εφορίες ανά την Ελλάδα

Σε συμβολική κατάληψη της εφορίας Μοιρών προχωρούν τη Δευτέρα πολίτες από το δήμο Φαιστού, αλλά και από το δήμο Γόρτυνας διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των ΔΟΥ Μοιρών και Τυμπακίου.

Πρόκειται για μία διαδημοτική κίνηση, προκειμένου να αναδειχθεί η αγανάκτηση και ο προβληματισμός των τοπικών κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς για το θέμα του κλεισίματος των τοπικών υπηρεσιών.

Oι φορείς του κάμπου της Κρήτης συγκεντρώνονται έξω από την εφορία Μοιρών για να στείλουν το δικό τους μήνυμα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο φορολογούμενος που έχει ανάγκη να επισκεφθεί την Εφορία θα πρέπει πλέον να διανύει από 50 μέχρι και 70 χιλιόμετρα προκειμένου να φτάσει στο Ηράκλειο.

Η Μεσαρά, εκτός από 50.000 δημότες, έχει και αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις που χρειάζονται άμεση και καθημερινή εξυπηρέτηση η οποία πλέον θα είναι δύσκολη υπόθεση. Οι δήμαρχοι Γόρτυνας και Φαιστού έστειλαν και σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό, ενώ από κοινού προχωρούν και στη σημερινή κινητοποίηση.

Κατάληψη και στη ΔΟΥ Τριφυλλίας

Στην Τριφυλλία συνεχίζονται οι αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς, με αφορμή το λουκέτο και την συγχώνευση της υπηρεσίας με την ΔΟΥ Καλαμάτας. Από το πρωί της Δευτέρας, πολίτες κρατούν αποκλεισμένη την είσοδο του κτιρίου, την ώρα που αναμένεται συνεργείο για την απομάκρυνση του εξοπλισμού και την μεταφορά του στην Καλαμάτα.

Αντιδράσεις και στην εφορία της Κυνουρίας

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στο Λεωνίδιο Κυνουρίας για το κλείσιμο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) και τη συγχώνευσή της με την ΔΟΥ Παραλίου Άστρους. Δημοτική αρχή και πολίτες δηλώνουν αγανακτισμένοι διότι, όπως υποστηρίζουν, ενώ γνώριζαν ότι η ΔΟΥ Λεωνιδίου θα συγχωνευθεί με τη ΔΟΥ Τρίπολης, όπως υποστηρίζουν, αποφασίστηκε να διατηρηθεί η ΔΟΥ Παραλίου 'Αστρους και σ' αυτή να συγχωνευτεί η ΔΟΥ της περιοχής τους, χωρίς μάλιστα πρόβλεψη για λειτουργία φορολογικού ΚΕΠ στο Λεωνίδιο, όπως αρχικά γνώριζαν ότι είχε σχεδιαστεί. Η ΔΟΥ Λεωνιδίου, στην οποία υπηρετούν μόνο τρία άτομα προσωπικό, τελεί υπό κατάληψη από πολίτες κατοίκους της νότιας Κυνουρίας με επικεφαλής το δήμαρχο Γιάννη Μαρνέρη και το δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνει ότι η κατάληψη θα είναι διαρκείας κι αυτό που πλέον ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών είναι να διατηρηθεί η ΔΟΥ Λεωνιδίου ως αυτόνομη υπηρεσία, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο δήμος καλύπτει το σύνολο των λειτουργικών εξόδων της υπηρεσίας εκτός βέβαια τη μισθοδοσία του προσωπικού και διαθέτει δωρεάν κτίριο για τη στέγασή της.

Επισήμανε ότι έχει επικοινωνήσει με του βουλευτές του νομού και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, οι οποίοι του έχουν δηλώσει την συμπαράστασή τους στο δίκαιο, όπως υποστήριξε, αίτημα του δήμου και των κατοίκων της περιοχής.

Ο Γιάννης Μαρνέρης ανέφερε ότι προχθές πραγματοποιήθηκε μια δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία 25ης Μαρτίου στο Λεωνίδιο, όπου συμφώνησαν ότι δεν θα επιτρέψουν την αποδυνάμωση της Νότιας Κυνουρίας -που είναι μια δυσπρόσιτη, αλλά αναπτυσσόμενη περιοχή- από υπηρεσίες και τόνισε: "να το καταλάβουν καλά όλοι, εμείς αποφασίσαμε να ζήσουμε στον τόπο μας, να δημιουργήσουμε και δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμισή του".

Πρωτοστατεί ο δήμος στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις της Νάουσας

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη μεταφορά της εφορίας της Νάουσας στη Βέροια είναι ο δήμος και οι φορείς της πόλης που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο και τα γραφεία της ΔΟΥ στην πλατεία Διοικητηρίου.

"Για τρεις μέρες θα βρισκόμαστε εδώ και δεν θα επιτρέψουμε στα συνεργεία που αναμένονται, να μεταφέρουν τα έπιπλα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα έγγραφα στη Βέροια. Ήδη έχει τοποθετηθεί ένα σκαπτικό μηχάνημα έξω από το κτίριο ενώ είμαστε και εμείς έτοιμοι να σταθούμε εμπόδιο στη μεταφορά", εξηγεί στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος της Νάουσας, Αναστάσιος Καραμπατζός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καταργείται η ΔΟΥ Νάουσας είναι εντελώς άδικη και μη λογική, καθώς το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι δημόσιο και δεν πληρώνονται ενοίκια, κάτι που συμβαίνει με το κτίριο της Βέροιας.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι από τη συγκεκριμένη εφορία εξυπηρετούνται 35.000 άνθρωποι ενώ μέχρι σήμερα, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που υποβλήθηκαν στο υπουργείο, δεν δόθηκε καμία απάντηση και δεν έγινε η συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου και των φορέων με τον αρμόδιο υφυπουργό, όπως ζητήθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο και δεσμεύθηκε για το σκοπό αυτό και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.