Με ανησυχία παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Αιγαίου οι σεισμολόγοι, μετά τον σεισμό μεγέθους 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη νοτιοανατολικά της Λήμνου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο “Τύπος της Κυριακής”.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για έξαρση σεισμικής δραστηριότητας σε παρακλάδι του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο σεισμός της Λήμνου να μην ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά προσεισμός.
“Δε βλέπω τα βασικά χαρακτηριστικά μίας συνηθισμένης μετασεισμικής ακολουθίας ενός κύριου σεισμού”, δηλώνει στην εφημερίδα ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο προβληματισμός του εστιάζεται στο μικρό πλήθος των μετασεισμών, καθώς και στο μικρό τους μέγεθος. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ένας κύριος σεισμός είναι δυνατό να εκδηλωθεί ακόμα και τέσσερις μήνες μετά τους προσεισμούς.
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας είναι πιο επιφυλακτικός. “Δε βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν υπήρξαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί όπως θα περιμέναμε”, υπογραμμίζει, παρατηρώντας πάντως ότι είναι θετικό το γεγονός ότι με το σεισμό της Λήμνου εκτονώθηκε η σημαντική ενέργεια που είχε συσσωρευθεί κάτω από τον ελλαδικό χώρο.
Καθησυχαστικός είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Ευθύμιος Λέκκας, που επισημαίνει: “Ήταν καλό που έγινε αυτός ο σεισμός και μάλιστα σε θαλάσσιο χώρο, χωρίς συνέπειες και ζημιές. Είχε να γίνει χρόνια στην Ελλάδα ισχυρός σεισμός, οπότε εκτονώθηκε η ενέργεια και δε μας προβληματίζει”, αναφέρει.
Ωστόσο, ο κ. Λέκκας αντανακλά τις απόψεις πολλών σεισμολόγων διεθνώς, οι οποίοι μιλούν για σπάσιμο τμήματος του ρήγματος της Ανατολίας και μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. “Όλες οι προσεγγίσεις δείχνουν ισχυρή σεισμική δόνηση στη γειτονική χώρα μέχρι το 2022”, προβλέπει.