Στροφή και νοικοκυραίοι

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το γιγανταιώρημα που επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας καταδικάζοντας, έστω και καθυστερημένα, τα φαινόμενα βίας και η έγνοια του για τους νοικοκυραίους, μπορεί να ξάφνιασαν πολλούς αλλά στο επιτελείο του κρίθηκαν επιβεβλημένα, μετά και τίς τελευταίες δημοσκοπήσεις που δέιχνουν στασιμότητα ή κάμψη της αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ευθύγραμμα καθώς, όπως λένε μετριοπαθείς βουλευτές, αυτή η μεταστροφή ναι μεν αποσκοπεί στο να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικό ρεαλισμό αλλά γίνεται απότομα και χωρίς προετοιμασία και αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να έχει λίγότερα αποτελέσματα απ΄όσα προσδοκούνται. Και είναι επιφυλακτικοί για το κατα πόσο θα συμβάλλει στην στρατηγική να κλονιστεί η κυβέρνηση. Ορισμένοι μάλιστα εμφανίζονται προβληματισμένοι για την έλλειψη μιας σταθερής στρατηγικής και ανησυχούν μήπως η εσωστρέφεια, που τώρα καταγράφεται στο  στρατόπεδο της τριμερούς κυβέρνησης, και ιδίαιτερα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τη λίστα Λαγκάρντ και της ΔΗΜΑΡ για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, εμφανιστεί στο τέλος της άνοιξης ενόψει και του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και θέσει σε αμφισβήτηση την συνεκτικότητά του.

Το Αριστερό Ρεύμα και οι άλλες συνιστώσες τηρούν στάση αναμονής και αναμένουν τις εξελίξεις τίς επόμενες εβδομάδες. Με το ενδεχόμενο ανοικτής διαφωνίας να μην αποκλείεται, παρά τις διαθέσεις όλων να μην φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.