Μετά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διεθνή στρατεύματα κατέφθασαν ήδη στο Μάλι, το οποίο μαστίζεται από πολύμηνες και αιματηρές μάχες του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών Τουαρέγκ .
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πριν από λίγο ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν σήμερα μια επέμβαση στο Μαλί για να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις της αφρικανικής χώρας ενώ, νωρίτερα, γαλλικές, νιγηριανές και σενεγαλέζικες δυνάμεις έφτασαν προσγειώθηκαν με C4 στο αεροδρόμιο της στρατιωτικής βάσης Σεβάρε .
Στις 10 Ιανουαρίου, ένοπλοι ισλαμιστές αυτονομιστές κατέλαβαν μία από τις κομβικές πόλεις της χώρας, την Μόπτι, η οποία ήταν από τα τελευταία οχυρά των κυβερνητικών δυνάμεων στην πορεία των ανταρτών προς το νότιο τμήμα της χώρας.
Τις 22 Μαρτίου 2012 εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μάλι, το οποίο βύθισε τη χώρα στο χάος. Οι αντάρτες Τουαρέγκ και ισλαμιστές κατέλαβαν τρεις πόλεις στο Βόρειο Μάλι, τις Κιντάλ, Γκάο και Τομπουκτού και τις 6 Απριλίου 2012, το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαγουάντ, που αποτελείται από Ισλαμιστές της Άνσαρ Ντιν, μέλη της Αλ Κάιντα και Τουαρέγκ, κήρυξε την ανεξαρτησία του Αζαγουάντ, μίας περιοχής που περιλαμβάνει τις τρεις περιφέρειες του βορείου Μάλι. Η Γαλλία, μέσω του υπουργού άμυνας Ζεράρ Λονγκέ απέρριψε την κήρυξη ανεξαρτησίας του Βόρειου Μάλι και ήταν από τις πρώτες χώρες που υποστήριξε την διεθνή στρατιωτική επέμβαση.
Σύμφωνα με την διεθνή Αμνηστία, η χώρα έχει διχαστεί και βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης.