Άρειος Πάγος: Θετική για τους δανειολήπτες πρόταση εισαγγελέα στην Ολομέλεια

Άρειος Πάγος: Θετική για τους δανειολήπτες πρόταση εισαγγελέα στην Ολομέλεια

Αφορά γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη που έλαβε δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων

Στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου βρέθηκε υπόθεση δανειολήπτριας ελβετικού φράγκου, η οποία ζητεί να κριθούν άκυροι οι όροι της σύμβασής της. Ο εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής εισηγήθηκε να γίνουν δεκτοί οι λόγοι της αναίρεσης, επικαλούμενος την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος.

Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι στην περίπτωση που γίνει δεκτή η εισήγηση του εισαγγελέα θα ανοίξει ο δρόμος για την δικαίωση δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών που κλήθηκαν να πληρώσουν ιλιγγιώδη ποσά όταν η ισοτιμία άλλαξε.

Η γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη έλαβε δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) πριν από 11 χρόνια υιοθετώντας , όπως υποστηρίζει, τις προτάσεις των υπαλλήλων της τράπεζας οι οποίοι επικαλέστηκαν το χαμηλό επιτόκιο. Μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν και η γυναίκα βρέθηκε να χρωστά 239.041 ευρώ.