Κύπρος: Στο 150% του ΑΕΠ το χρέος μέχρι το 2014

Στο 150% του ΑΕΠ υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου ότι θα φτάσει το δημόσιο χρέος της χώρας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Τα επόμενα χρόνια ωστόσο το υπουργείο προβλέπει ότι το χρέος θα ακολουθήσει πτωτική πορεία και θα μειωθεί περί το 100% του ΑΕΠ το 2020, επίπεδο που θεωρείται βιώσιμο.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου στους πρέσβεις των χωρών της ευρωζώνης, ενώ δημοσιεύτηκαν και στον ιστότοπο του υπουργείου.

Ο διευθυντής Οικονομικών Ερευνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Χαραλάμπους, ανέφερε ότι οι εγχώριες τράπεζες διακρατούν το 48% του δημόσιου χρέους, οι εγχώριοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία προνοίας διακρατούν το 4%, άλλοι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το 3%, ενώ ξένοι επενδυτές και πιστωτές διακρατούν το 45% του κυπριακού δημόσιου χρέους.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες και στις προϋποθέσεις για να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο, ο κ. Χαραλάμπους επεσήμανε ότι αυτοί είναι οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), η ύπαρξη πρωτογενών πλεονασμάτων, η συμφωνία για επιμήκυνση της λήξης του ρωσικού δανείου των 2,5 δισεκ. ευρώ κατά πέντε έτη, η ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και η εξασφάλιση περαιτέρω εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ, η διάθεση ξανά σε ιδιώτες επενδυτές του ποσοστού της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα εκτιμώμενης αξίας 2 δισ. ευρώ και η εξασφάλιση εσόδων από τόκους από υβριδικά εργαλεία (Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου - Coco's).