Star…από κούνια!

Πριν καν αρχίσει να μιλάει πρωταγωνιστούσε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Στην ηλικία των τριών χρόνων είχε συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων Ford. Στα 6 της έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο σε ταινία του Woody Allen. Στα 12 της ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα β’ γυναικείου ρόλου ενώ ένα χρόνο μετά το όνομά της φιγούραρε στη λίστα του People με τους 50 πιο όμορφους ανθρώπους του πλανήτη. Η Kirsten Dunst, 30 χρόνων σήμερα έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 ταινίες, έχει μαγέψει κοινό και κριτικούς πολλές φορές με τις εκπληκτικές ερμηνείες της και από ό,τι φαίνεται θα μας απασχολεί για πολλά πολλά χρόνια.    

H Kirsten γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1982 στο Point Pleasant του New Jersey. Ο πατέρας της Klaus είναι γερμανός και η μητέρα της Inez έχει γερμανικές και σουηδικές ρίζες. Μέχρι την ηλικία των 8 η Dunst ζούσε στο Brick Township, το 1990 όμως όταν χώρισαν οι γονείς της μετακόμισε με τη μητέρα της και τον αδερφό της Christian στο San Fernando της California. Σε ηλικία 3 χρόνων η μητέρα της, η οποία ήταν καλλιτέχνις και ιδιοκτήτρια μιας μικρής γκαλερί, την πήγε σε μία οντισιόν για διαφήμιση δημητριακών. Όχι απλά ξεχώρισε και κέρδισε το ρόλο αλλά η Kirsten εξασφάλισε ένα συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων Ford.

Το 1989 έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο στη ταινία του Woody Allen "New York Stories" και ένα χρόνο μετά ακολούθησε η ταινία "The Bonfire of the Vanities", στην οποία υποδύθηκε την κόρη του Tom Hanks.

Το 1994, κι ενώ είχε ήδη στο ενεργητικό της εμφανίσεις σε τουλάχιστον 100 διαφημιστικά και ρόλους σε 4 ταινίες, η Dunst σε ηλικία 12 χρόνων κέρδισε ένα MTV Movie Award και μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην ταινία "Interview with the Vampire" με τους Τom Cruise και Brad Pitt.

Η Kirsten υποδύθηκε την Claudia, μια γυναίκα παγιδευμένη στο σώμα ενός μικρού παιδιού και έλαβε εξαιρετικές κριτικές για τις υποκριτικές της ικανότητες. Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία "Little Women" και ο σκηνοθέτης Gillian Armstrong μιλώντας για εκείνη είχε πει "υπάρχει κάτι βαθιά στα μάτια της…Έχει μια ποιότητα που μόνο τα μεγάλα αστέρια διαθέτουν".

Ο επόμενος ρόλος της ήταν τo 1995 στην υπερπαραγωγή “Jumanji" δίπλα στο Robin Williams. Η ταινία σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και το όνομά της συμπεριλήφθηκε στους 50 πιο όμορφους ανθρώπους της λίστας του περιοδικού People. Η ευχή της τότε ήταν να είναι όμορφη όταν μεγαλώσει "το ξέρω ότι δεν έχει σημασία αλλά δεν βλάπτει κιόλας" είχε πει.

Ως έφηβη δυσκολευόταν να διαχειριστεί την επιτυχία της και την αναγνωρισιμότητά της με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά συχνά συγκρούσεις με τη μητέρα της, την οποία κατηγορούσε για την ώθησή της να ασχοληθεί από παιδί με την υποκριτική. Σε συνέντευξη της αρκετά χρόνια μετά είχε πει "η μητέρα μου είχε τις καλύτερες προθέσεις, ωστόσο δεν είναι φυσικό για ένα παιδί να μεγαλώνει με αυτό τον τρόπο αλλά είναι ο τρόπος που μεγάλωσα και δεν αλλάζει αυτό. Δε μπορεί κανείς να πει ότι η δική του ζωή ήταν χειρότερη από του άλλου, ο καθένας έχει τα δικά του ζητήματα".

Μετά την αποφοίτησή της το 2000 από το ιδιωτικό Καθολικό σχολείο Notre Dame, εμφανίστηκε στην πρώτη ταινία της Sofia Coppola "The Virgin Suicides" και η ερμηνεία της ως Lux κέρδισε εξαιρετικές κριτικές. Ένα χρόνο μετά αποφάσισε να μείνει μόνη της και χρειάστηκε να δώσει συνέντευξη και να μιλήσει για την ανάγκη που ένιωσε να έχει το δικό της χώρο, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς ότι τσακώθηκε με τη μητέρα της.
Μετά από αρκετές ταινίες, το 2002 ήρθε ο ρόλος που απογείωσε τη φήμη της και φυσικά αναφερόμαστε στην ταινία του Spiderman. Η Kirsten υποδύθηκε την κοκκινομάλλα Mary Jane Watson, την κοπέλα της διπλανής πόρτας που ερωτεύεται ο υπερ ήρωας.

Ένα χρόνο μετά εμφανίστηκε στην ταινία "Mona Lisa Smile" και η συμπρωταγωνίστρια της Maggie Gyllenhaal της γνώρισε τον επίσης ηθοποιό αδερφό της Jake. Σύντομα, ο Jake μετακόμισε στο σπίτι της αλλά η σχέση τους κράτησε μόλις ένα χρόνο.

Το 2004 η Dunst και ο Maguire κέρδισαν ένα  MTV Movie Award για το φιλί που έδωσαν ανάποδα και υπό βροχή στην ταινία Spiderman 2. Στην ομιλία της, η Kirsten τον ευχαρίστησε λέγοντας πώς ήταν το καλύτερο φιλί που έδωσε ποτέ.

Μετά τη συμμετοχή της στην ταινία του Cameron Crowe "Elizabethtown", το 2006 υποδύθηκε τη Marie Antoinette στην ομώνυμη ταινία της Sophia Coppola και για να την προμοτάρει φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο της Vogue.

To 2007 στη συναυλία του συγκροτήματος Razorlight στο Los Angeles γνώρισε τον τραγουδιστή του group Johnny Borrell και λίγο καιρό μετά εμφανίστηκαν μαζί στην πρεμιέρα του Spiderman 3 στο Λονδίνο αλλά στο τέλος του ίδιου χρόνου χώρισαν.

Το Φεβρουάριο του 2008, η 25χρονη Kirsten υπέφερε από κατάθλιψη και οδηγήθηκε σε κέντρο θεραπείας στη Utah. Η ηθοποιός μίλησε ανοικτά για το πρόβλημά της προκειμένου όπως είπε να το μοιραστεί με γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάτι αντίστοιχο και να πάρουν δύναμη.

Λίγο καιρό μετά ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας "All Good Things" στη Νέα Υόρκη και με τον συμπρωταγωνιστή της Ryan Gosling έζησε ένα σύντομο ρομαντικό ειδύλλιο.

Το 2011 απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και ένα βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο 64ο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία του Lars von Trier "Melancholia", όπου υποδύθηκε τη Justine, μια γυναίκα που υποφέρει από κατάθλιψη. Ένα χρόνο μετά συναντήθηκε με τον ηθοποιό Garrett Hedlund στην ταινία "On the road" με τον οποίο μέχρι σήμερα είναι μαζί.


 
Πριν από λίγους μήνες η 30χρονη ηθοποιός βρέθηκε στη χώρα μας μαζί με τον Viggo Mortensen για τα γυρίσματα της ταινίας του Hossein Amini "The Two Faces of January".

Η ταινία, η οποία θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2013 είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Patricia Highsmith που κυκλοφόρησε το 1964 και αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού από την Αμερική που κάνουν διακοπές στην Αθήνα. O άντρας σκοτώνει κατά λάθος έναν αστυνομικό και το ταξίδι τους μετατρέπεται σε ένα ανθρωποκυνηγητό ζωής και θανάτου, αφού θα χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα.