Η ανάγκη για δροσερό αέρα δεν είναι προνόμιο των σύγχρονων ανθρώπων
Από τους αρχαίους Πέρσες και τους Αιγυπτίους στους Βαβυλωνούς και τους Άραβες, οι αρχαίοι πολιτισμοί προσπαθούσαν να προσαρμόζουν την αρχιτεκτονική τους στα δύσκολα, θερμά κλίματα του περιβάλλοντός τους αναπτύσσοντας φυσικές μεθόδους εξαερισμού. Δείγματα αεραγωγών έχουν βρεθεί στη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο, καθώς και στο Πακιστάν και την Ινδία.
Οι αεραγωγοί, είναι ψηλοί σαν καμινάδες και βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο ενός κτιρίου όπου είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε φθορά και αποσύνθεση. Το BBC, επιχείρησε ένα ταξίδι στο παρελθόν και ανακάλυψε τη γενέτειρα του... air condition, το Ιράν, εκεί όπου οι παλαιότεροι αεραγωγοί χρονολογούνται αιώνες πίσω καθώς υπάρχουν αναφορές στα γραπτά του Περσικού ποιητή του 5ου αιώνα, Nasir Khusraw.
Πάντως, Ιράν και Αίγυπτος συνεχίζουν τη «διαμάχη» αναφορικά με την προέλευση των αεραγωγών. Πίνακες που χρονολογούνται γύρω στο 1300 π.Χ. ανακαλύφθηκαν κοντά στο σημερινό Λούξορ της Αιγύπτου που απεικονίζουν δύο τριγωνικές κατασκευές στην κορυφή της βασιλικής κατοικίας του Φαραώ Νεμπαμούν, με αποτέλεσμα οι αιγυπτιακοί αρχαιολόγοι να πιστεύουν ότι οι πρώτοι τύπου αεραγωγοί αναπτύχθηκε στην Αίγυπτο. Εν τω μεταξύ, τα ερείπια ενός περσικού ναού που χρονολογείται από το 4000 π.Χ. αποκάλυψε πολυάριθμες δομές που μοιάζουν με καπνοδόχους, μερικές από τις οποίες δεν έχουν ίχνος στάχτης, οδηγώντας ιρανικούς αρχιτέκτονες να πιστεύουν ότι προέρχονταν από το Ιράν.
Σύμφωνα με τον Δρ. Abdel Moniem El-Shorbagy, επίκουρο καθηγητή αρχιτεκτονικής και ντιζάιν στο Πανεπιστήμιο Effat στο Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, οι αεραγωγοί υπήρχαν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν και την Ινδία, παρουσιάζουν την επίδραση της παραδοσιακής περσικής αρχιτεκτονικής στις περιοχές αυτές. Μια θεωρία υποδηλώνει ότι οι αεραγωγοί υιοθετήθηκαν και εξαπλώθηκαν σε αυτές τις περιοχές μετά την κατάκτηση του Ιράν από τους άραβες, τον 7ο αιώνα.
Συχνά ο δροσερός αέρας από τον αεραγωγό περνάει μέσα από μια εσοχή στο δωμάτιο του ισογείου, όπου αποθηκεύονται τα ευπαθή προϊόντα.
Οι φωτογραφίες, είναι από την αρχαία πόλη Yazd στο Ιράν που προστέθηκε στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.