Αθώος για την είσπραξη συντάξεων νεκρών συγγενών τους

Αθώος για την είσπραξη συντάξεων νεκρών συγγενών τους

Το Εφετείο ανέτρεψε την πρωτόδικη καταδίκη του Ροδίτη που εξαπάτησε το ΙΚΑ

Αθώος κρίθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ένας Ροδίτης, που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή για απάτη εις βάρος του ΙΚΑ, καθώς εισέπραττε τις συντάξεις νεκρών συγγενών του, όπως μεταδίδει η dimokratiki.gr.

Στον πρώτο βαθμό είχε αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο ελαφρυντικό και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι δεν προέκυψε, ότι ενήργησε με δόλο. Ειδικότερα, η μητέρα του κατηγορουμένου ήταν συνταξιούχος του ΙΚΑ, λαμβάνοντας μηνιαίως σύνταξη αναπηρίας από την 16-1-1989, τα χρηματικά δε ποσά κατατίθεντο κάθε μήνα από το ΙΚΑ στον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, με συνδικαιούχους τον κατηγορούμενο γιό της και τον ήδη αποβιώσαντα σύζυγό της, πατέρα του κατηγορούμενου. Η συνταξιούχος απεβίωσε την 27-5-2001.

Ωστόσο, ο γιός της εξακολουθούσε να λαμβάνει τη σύνταξη της μητέρας του για το χρονικό διάστημα από την 1-6-2001 έως την 31-8-2008, η οποία ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 49.116,70 ευρώ, αποκρύπτοντας από το ΙΚΑ το θάνατο της μητέρας του, αποσκοπώντας να εισπράττει ο ίδιος μηνιαίως τη σύνταξη. Με τον τρόπο αυτό ζημίωσε το ασφαλιστικό ταμείο με το παραπάνω ποσό, πλέον προσαυξήσεων 5% για αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, συνολικά δηλαδή με το ποσό των 56.914,98 ευρώ.

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος ήταν συνδικαιούχος και στον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος η θεία του, η οποία ήταν συνταξιούχος του ΙΚΑ, με μηνιαία σύνταξη λόγω γήρατος ήδη από την 25-1-1996 και λόγω θανάτου του συζύγου της ήδη από την 1-1-1981, στον οποίο τραπεζικό λογαριασμό κατατίθεντο από το ΙΚΑ τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούσαν σε εκάστη εκ των δύο συντάξεων.

Η θεία του απεβίωσε στις 25-11-2006. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος, εξακολουθούσε να λαμβάνει τη σύνταξη της για το χρονικό διάστημα από 1-1-2007 έως 31-3-2007, η οποία ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 6.169,00 ευρώ, αποκρύπτοντας από το ΙΚΑ το θάνατό της. Με τον τρόπο αυτό ζημίωσε το ΙΚΑ με το παραπάνω ποσό, πλέον προσαυξήσεων 5 % για αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, δηλαδή συνολικά με το ποσό των 6.349,54 ευρώ.