Το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας, από τέλη του μήνα στο Γκάζι
Είναι γνωστό πως ο σημερινός χώρος της Τεχνόπολης στο Γκάζι αποτελούσε κατά το παρελθόν (1857) το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας.
Στόχος του ήταν να καλύψει τις ανάγκες της πόλης σε δημόσιο φωτισμό, και μάλιστα το συγκεκριμένο εργοστάσιο αποτελούσε την πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα.
Λειτουργούσε ως το 1984 παρέχοντας φωτισμό και ενέργεια σε όλη την πόλη, ενώ η παραγωγή φωταερίου πέρα από τις πρακτικές συνέπειες που είχε για την Αθήνα συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό και στον εκσυγχρονισμό της πρωτεύουσας προσδίδοντάς της ένα ύφος σύγχρονης, οικονομικά ανεξάρτητης και με βιοημηχανική δραστηριότητα.
Οι πρώτες μελέτες για την αξιοποίηση και επανάχρηση των παλιών εγκαταστάσεων δεν άργησαν να ξεκινήσουν. Ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού με την προοπτική να γίνει μουσείο και χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων.
Πρόκειται άλλωστε για έναν χώρο – χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και μάλιστα σώζεται στο ακέραιο το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού, γεγονός που σε συνδυασμό με την συγκέντρωση αντικειμένων από το χώρο του εργοστασίου καθώς και των αυθεντικών συσκευών φωταερίου, οδηγούν σε μία πλούσια συλλογή που σήμερα οδηγεί στα εγκαίνια του Βιομηχανικού Μουσείου της Αθήνας.
Έτσι, στις 27 Ιανουαρίου έχουν οριστεί τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου, το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί ως και τις 18:00 το απόγευμα με τιμή εισιτηρίου 1 ευρώ.