Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το νέο πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής
«Το δικό μας όραμα είναι μια κοινωνική Ευρώπη ανάπτυξης και δικαιοσύνης» δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Το νέο πρόγραμμα
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ, η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για ένα «νέο ευρωπαϊκό συμβόλαιο», το οποίο στηρίζεται σε πέντε πυλώνες:
Πρώτον, σε «περισσότερη Κοινωνική Ευρώπη», δίνοντας τέλος στις πολιτικές της λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας και διαμορφώνοντας μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αντιμετώπιση των Κοινωνικών Ανισοτήτων. «Μια νέα πολιτική για το κράτος πρόνοιας πρέπει να συμπεριλάβει την αγορά εργασίας, και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που απαιτείται σε κάθε χώρα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Δεύτερον, σχετικά με την Κοινή πολιτική για την Μετανάστευση, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «επιβάλλεται ριζική αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, η υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος ασύλου καθώς και η υλοποίηση των μέτρων επανεγκατάστασης προσφύγων». Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας και της Ιταλίας και υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν δέχονται να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, θα πρέπει να αποκόπτονται από σημαντικά οικονομικά κονδύλια.
Τρίτον, σχετικά με την Ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η Φ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι ώρα να διαμορφωθεί δημοκρατικά νομιμοποιημένη οικονομική διακυβέρνηση, να θεσμοθετηθεί θέση υπουργού Οικονομικών για την Ευρωζώνη και να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον δημοκρατικό έλεγχο της ΟΝΕ.
Τέταρτον, σχετικά με μία «Συνεκτική Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε την ανάγκη να οικοδομηθεί μια «Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση» που θα εγγυάται τα εξωτερικά σύνορα, και θα ενισχύει τον ρόλο της ένωσης στο παγκόσμιο και περιφερειακό σύστημα.
Πέμπτον, σε ό,τι αφορά τη «Δημιουργία της Ευρώπης των Πολιτών», υποστήριξε πως όλα τα υψηλά πολιτικά αξιώματα της Ε.Ε. θα πρέπει να καταλαμβάνονται από δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους, γι' αυτό και το ΚΙΝΑΛ στηρίζει το θεσμό του spitzenkandidaten.
«Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποκλίνει περισσότερο από την Ευρώπη»
Συνεχίζοντας, η κυρία Γεννηματά ανέφερε ότι η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός δοκιμάζονται σκληρά εδώ και χρόνια από τις επώδυνες πολιτικές λιτότητας, αλλά ταυτόχρονα ο ελληνικός λαός επέδειξε ύψιστη ανθρωπιστική συμπεριφορά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Μια κρίση που η κυβέρνηση μετέτρεψε σε ανθρωπιστική» όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη ομολογουμένως συμπαραστάθηκε στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές, όμως διέπραξε και σημαντικά λάθη που επιδείνωσαν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια με τον τερματισμό του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου που ο ίδιος και η κυβέρνησή του με τη σύμπραξη του ακροδεξιού κόμματος ΑΝΕΛ επέβαλαν το 2015 στη χώρα. Αλλά ούτε καθαρή έξοδο έχουμε, ούτε επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Τα προβλήματα συνεχίζονται. Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποκλίνει περισσότερο από την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
«Οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ είναι εξίσου επικίνδυνες για την κοινωνία»
Συνεχίζοντας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή πολιτικού και οικονομικού υποδείγματος και ότι «δεν χρειάζεται άλλο τις de facto συντηρητικές πολιτικές, τον λαϊκισμό και την δημαγωγία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε τη συντηρητική επιστροφή της ΝΔ. Οι πολιτικές και των δύο είναι εξίσου επικίνδυνες για την ελληνική κοινωνία. Χρειάζονται προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που το κόμμα μου, το Κίνημα Αλλαγής έχει επεξεργασθεί και παρουσιάσει. Και θα επιδιώξει την εφαρμογή του μετά τις εθνικές εκλογές μέσα από την προώθηση μιας στρατηγικής εθνικής ενότητας και εθνικής συνεννόησης».
Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, πρέπει να μειωθούν τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και να βελτιωθούν σημαντικά οι ρυθμίσεις ελάφρυνσης του χρέους, καθώς, όπως υποστήριξε, «με τόσο υψηλά πλεονάσματα η Ελλάδα καταδικάζεται σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση από το μέσο όρο της ΕΕ.
Πρόσθεσε, ότι το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει να μην εφαρμοσθεί το αχρείαστο μέτρο της νέας μείωσης των συντάξεων την 1/01/2019, το οποίο συμφώνησε και νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν κλείνει τραύματα, ανοίγει νέα»
Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, η Φ. Γεννηματά ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί μια «βιώσιμη και οριστική λύση» και την ένταξη της χώρας στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, ωστόσο, είπε, πως η συμφωνία που υπογράφτηκε πρόσφατα δεν δίνει αυτή τη λύση. «Δεν κλείνει ιστορικά τραύματα. Ανοίγει νέα. Γι' αυτό και φοβάμαι ότι δεν θα έχει προοπτική. Και γι' αυτό μας βρίσκει αντίθετους όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη συμφωνία, δεν είμαστε αντίθετοι στην έντιμη, ευρωπαϊκή και σταθερή λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την Τουρκία, η Φ. Γεννηματά είπε ότι το ΚΙΝΑΛ στοχεύει σε φιλικές, συνεργατικές σχέσεις και βαθύτερη προσέγγιση της χώρας με την ΕΕ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η χώρα οφείλει να εγκαταλείψει την επιθετική της συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, την περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας και να σεβασθεί τη δημοκρατία.
«Ώρα να δημιουργηθεί ένα ισχυρό Προοδευτικό Μέτωπο Αλλαγής, στην Ευρώπη»
Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι είναι η ώρα να δημιουργηθεί ένα ισχυρό Προοδευτικό Μέτωπο Αλλαγής, στην Ευρώπη. Χρειάζονται συνεργασίες, αλλά με αρχές και αξίες, πρόσθεσε, καθώς και συνεργασίες με βάση το πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις, με μια πραγματικά προοδευτική ατζέντα και όχι ένα δήθεν αριστερό προσωπείο. «Δεν μπορεί στην Ευρώπη να προσποιείσαι τον αριστερό, και στην χώρα σου να συγκυβερνάς με ακροδεξιά και ρατσιστικά μορφώματα. Να εφαρμόζεις πιστά συντηρητικές πολιτικές, να επιχειρείς να επιβάλεις καθεστωτικές λογικές στους θεσμούς και στα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα οι τελευταίες συλλήψεις δημοσιογράφων, να στηρίζεσαι στο πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι» κατέληξε η κυρία Γεννηματά.