Η 150η επέτειος του Μετρό του Λονδίνου!

Την 9η Ιανουαρίου του 1863 το πρώτο υπόγειο τρένο του κόσμου, ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι, μεταφέροντας τους επιβάτες του κάτω από τους δρόμους του Λονδίνου. Μόλις 3,5 μίλια από το Paddington μέχρι το Farringdon ήταν η διαδρομή, για να φτάσει φέτος να γιορτάσει 150 χρόνια ιστορίας!

Με εκδηλώσεις και εορτασμούς ολόκληρο το 2013, το Λονδίνο τιμά την μεγάλη ιστορία των 150 χρόνων, του υπόγειου σιδηρόδρομου, που ήταν και ο πρώτος στον κόσμο. Οι φωτογραφίες μαρτυρούν μοναδικές εικόνες από τη Βρετανική πρωτεύουσα και τις διαδρομές των διαφόρων τρένων που σύρθηκαν στις υπόγειες ράγες, μεταφέροντας εκατομμύρια επιβάτες όλα αυτά τα χρόνια.

Ο αρχικός υπόγειος σιδηρόδρομος, χτίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Μητροπολιτικό Σιδηρόδρομο, μια ιδιωτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1854 για να αναλάβει το έργο να συνδέσει τους κύριους σταθμούς του Paddington, Euston και King’s Cross με το επιχειρηματικό κέντρο της πόλης στα ανατολικά. Το ταξίδι με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή ήταν μια καινοτομία που χιλιάδες Λονδρέζοι ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν ακόμα και από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της. Μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν σε κάθε σταθμό, με τη γραμμή να σημειώνει τεράστια επιτυχία, μεταφέροντας 26,000 επιβάτες κάθε μέρα τους πρώτους έξι μήνες.

Οι εκδηλώσεις

Το Μουσείο Μεταφορών του Λονδίνου διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου. Το παρθενικό ταξίδι θα πραγματοποιηθεί ξανά τις Κυριακές 13 και 20 Ιανουαρίου 2013. Μια σειρά από ειδικά τρένα θα κινούνται με την – πρόσφατα ανακαινισμένη – ατμομηχανή «Met Steam Locomotive No. 1», κατά μήκος της αρχικής διαδρομής. Τα τρένα αυτά ια κινηθούν όλο το χρόνο σε ολόκληρο το Μητροπολιτικό δίκτυο γραμμών, σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά και τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου προγράμματος εκδηλώσεων που οργανώνονται.

Επιπλέον θα οργανωθούν εκθέσεις φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, κ.α.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Μετρό του Λονδίνου

- Το κάπνισμα απαγορεύτηκε το 1987, όταν μια φωτιά στο σταθμό του King's Cross κόστισε η ζωή σε 31 ανθρώπους.
- Κατά τις τρεις πρωινές ώρες αιχμής, ο πιο πολυσύχναστος σταθμός, είναι αυτός του Waterloo, από τον οποίο επιβιβάζονται περισσότεροι από 57.000 επιβάτες.
- Η πιο σύντομη διαδρομή είναι αυτή ανάμεσα στην Leicester Square και το Covent Garden. Είναι μόλις 260 μέτρα, διαρκεί μόλις 20 δευτερόλεπτα, κοστίζει 4,30 λίρες και παραμένει η πιο αγαπημένη των τουριστών.
- Ο σταθμός του Angel έχει τη μεγαλύτερη κυλιόμενη σκάλα, μήκους 60 μέτρων.
- Ο σταθμός με το μεγαλύτερο βάθος είναι αυτός του Hampstead, της Northern line, ο οποίος βρίσκεται 58,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
- Η District Line έχει τους περισσότερους σταθμούς: 60.
- Ο συνολικός αριθμός επιβατών που μετέφερε πέρυσι το μετρό, ήταν 1,107 δισεκατομμύρια.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, με ένα κλικ εδώ