Οι 48 Ιρανοί όμηροι που κρατούνταν από Σύρους αντάρτες ως όμηροι εδώ και περίπου πέντε μήνες, αφέθησαν ελεύθεροι και έφθασαν το απόγευμα στο ξενοδοχείο Σέρατον στον κέντρο της Δαμασκού.
Οι αντάρτες δέχθηκαν να απελευθερώσουν τους ομήρους σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από το καθεστώς 2.000 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται "σημαντικές προσωπικότητες", σύμφωνα με τους μαχόμενους αντικαθεστωτικούς.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη ανταλλαγή κρατουμένων από την αρχή της σύγκρουσης, πριν από σχεδόν δύο χρόνια και αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Άσαντ δέχθηκε την ανταλλαγή ως δείγμα "ευγνωμοσύνης" προς την Τεχεράνη, δεύτερος στενότερος συμμάχου της Δαμασκού μετά τη Ρωσία.
Το Ιράν είναι το πρώτο κράτος, το οποίο ενέκρινε το σχέδιο του Μπασάρ αλ Άσαντ για την πολιτική διευθέτηση στη χώρα. Η πρωτοβουλία του προέδρου της Συρίας προβλέπει την έναρξη μεταβατικής περιόδου και την υπογραφή μιας Χάρτας εθνικής συμφιλίωσης από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Επίσης προβλέπεται ο σχηματισμός κυβέρνησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και του σημερινού καθεστώτος, η οποία θα προετοιμάσει νέο Σύνταγμα και θα διεξαγάγει αρχικώς βουλευτικές και κατόπιν προεδρικές εκλογές.
Οι Ιρανοί είχαν συλληφθεί τον Αύγουστο στη Δαμασκό από Σύρους αντάρτες , οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι όμηροι είναι στρατιωτικοί, είναι μέλη του επίλεκτου ιρανικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Η Τεχεράνη το αρνήθηκε, λέγοντας πως πρόκειται για σιίτες προσκυνητές που ήθελαν να επισκεφθούν ένα ιερό στη Συρία αλλά αργότερα παραδέχθηκε ότι ανάμεσα στους ομήρους υπήρχαν "συνταξιούχοι" Φρουροί της Επανάστασης.