Μείωση της μόλυνσης από τα τζάκια σώζει ζωές… κυρίως ανδρών

Λιγότερη καύση ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες, λιγότεροι θάνατοι, κυρίως ανδρών. Αυτό είναι το πόρισμα μιας νέας αυστραλο-καναδικής έρευνας, της πρώτης που αποδεικνύει τη σχέση της μείωσης των ποσοστών θνησιμότητας και του περιορισμού της μείωσης της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από την καύση ξύλων και βιομάζας για τη θέρμανση ή το μαγείρεμα στα σπίτια.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", συμπέραναν ότι οι θάνατοι ανδρών από κάθε πιθανή αιτία (ιδίως όμως από καρδιαγγειακή ή αναπνευστική) θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά, αν επιτυγχανόταν μια μείωση στον καπνό που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από το κάψιμο των ξύλων και των συναφών υλικών.

Το 2001, σε μια περιοχή στη νήσο Τασμανία, νότια της Αυστραλίας, είχαν ληφθεί μια σειρά από μέτρα με στόχο να μειωθεί η ρύπανση από την καύση ξύλων και να προτιμηθεί η χρήση ηλεκτρισμού. Η συνέπεια ήταν να υποχωρήσει δραστικά η χρήση ξύλων στα σπίτια από το 66% στο 30% των νοικοκυριών. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, η ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια μειώθηκε σημαντικά κατά 40% περίπου.

 

Διαβάστε το ρεπορτάζ του news.gr "Όλη η αλήθεια για την αιθαλομίχλη"